fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa sudije Ustavnog suda prijavilo se 27 kandidata

Za sudije Ustavnog suda prijavilo se 27 kandidata

Podgorica, (MINA) – Ustavni odbor utvrdio je listu od 27 prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

Na sjednici tog skupštinskog tijela saopšteno je da su se na javni poziv prijavili Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić i Snežana Jonica.

Prijave su podnijeli i Fadil Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović.

Na javni poziv prijavili su se i Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da vjeruje da postoji svijest o nužnosti izbora sudija Ustavnog suda.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović rekao je da su se na javni poziv prijavili veoma respektabilni kandidati po pitanju stručnosti.

“Ali iz iskustva znamo da to ništa ne znači, ako se ne usaglase vlast i opozicija i se ako potrebni dijalog ne otvori danas”, rekao je Popović i dodao da LP neće podržati nijednog kandidata koji je bio član neke partije u posljednjih pet godina.

Prema njegovim riječima, pitanje izbora sudija Ustavnog suda u ovom trenutku je za Crnu Goru pitanje “biti ili ne biti”.

“Ako ih ne izaberemo do kraja mjeseca, nema ništa od evropske budućnosti Crne Gore i slijedi duga međunarodna izolacija”, ocijenio je Popović.

Komisija koju čine poslanici Demokratske partije socijalista, Jovanka Laličić i Luiđ Škrelja i poslanik Demokrata Momo Koprivica utvrdiće da li su prijave kandidata u skladu sa uslovima koji su propisani javnim pozivom.

Za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi u javnom pozivu, bira se osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Kandidat mora da bude crnogorski državljanin, da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova, da ima propisan nivo kvalifikacije obrazovanja i položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni odbor je za sudije tada predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije