fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa rješavanje stambenih pitanja dodatnih 1,73 miliona EUR

Za rješavanje stambenih pitanja dodatnih 1,73 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada je, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu od 2016. do maja ove godine, opredijelila 1,66 miliona EUR, dok će do 2023.godine, biti izdvojeno 1,73 miliona EUR, saopštio je resorni ministar  Kenan Hrapović.

On je to kazao u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Adrijana Vuksanovića, koliko je Vlada u ovom mandatu opredijelila sredstva za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvu.

Hrapović je naveo da je od decembra 2016. godine do maja ove godine za zdravstvene radnike obezbjeđeno ukupno 167 stambenih jedinica.

Prema njegovim riječima, konkursom za individualno rješavanje stambenog pitanja, koji je realizovan krajem prošle godine, a čija je vrijednost 300 hiljada EUR, 22 zadrugara je ostvarilo svoje pravo.

„Krediti u maksimalanom iznosu po korisniku do 15 hiljada EUR obezbjeđeni su po povoljnim uslovima, koji podrazumijevaju kamatnu stopu jedan odsto godišnje, a rok otplate je od tri do 15 godina“, naveo je Hrapović.

On je podsjetio da je u februaru, Stambena zadruga objavila drugi konkurs za raspodjelu novca za poboljšanje uslova stanovanja članovima-zadrugarima, u visini od 305 hiljada EUR.

Hrapović je rekao da zbog situacije sa koronavirusom, taj novac još nije raspoređen, ali da će prema podnijetim prijavama na konkursu, minimum 30 zdravstvenih radnika-zadrugara ostavariće pravo na dodjelu novčanih sredstava po povoljnim uslovima

On je napomenuo da se na taj način, rješavanje stambenog pitanja pokazao jako uspješnim, budući da je Stambena zadruga od svog osnivanja 2012. godine, izgradila 322 stambene jedinice i omogućila zdravstvenim radnicima da iste kupe po povoljnim uslovima.

„Ministarstvo zdravlja intenzivno sprovodilo aktivnosti na obezbjeđivanju parcela oslobođenih plaćanja za komunalno opremanje zemljišta u opštinama gdje je za to postojalo interesovanje zdravstvenih radnika“, naveo je Hrapović.

On je istakao da su lokalne samouprave pokazale interesovanje i spremnost za rješavanje te problematike u zdravstvu.

„Opština Pljevlja ponudila je plac na urbanističkoj parceli Dup Mali logor, te je za isti pokrenut postupak oslobađanja od urbanističko-tehničkih uslova“, zaključio je Hrapović.
(kraj) sni/žug

Najčitanije