fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa peticiju bili na usluzi građanima

Za peticiju bili na usluzi građanima

Podgorica, (MINA) – Ministarstvu javne uprave (MJU) je tokom prikupljanja potpisa za e-Peticiju “Sačuvajmo Sinjajevinu” posao radilo odgovorno i profesionalno i bilo na usluzi građanima, saopšteno je iz tog resora.

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu su, nakon što je Vlada odbila peticiju, kazali da portal ePeticije služi za izigravanje demokratije i da se samovoljno donose odluke suprotne interesima i volji građana i da MJU treba da ga ugasi.

Iz MJU su rekli da su tokom čitavog procesa prikupljanja potpisa za ePeticiju “Sačuvajmo Sinjajevinu” bili na raspolaganju podnosiocima u cilju pružanja tehničke podrške, što su i podnosioci više puta javno saopštili i pohvalili.

„Iz tog razloga čudi reakcija, imajući u vidu da smo kao ministarstvo koje je zaduženo za tehnički dio procedure u postupku prikupljana potpisa, posao radili odgovorno i profesionalno i bili na usluzi građanima tokom čitavog procesa“, navodi se u reagovanju.

MJU je, kako se dodaje, prepoznajući značaj građanskih elektronskih inicijativa na državnom nivou, realizovalo sve neophodne aktivnosti kako bi ponovo pokrenulo portal ,,Glas građana ePeticije”, koji je aktivan od 02. aprila sa ciljem povećanja transparentnosti rada Vlade, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija.

Iz Ministarstva su podsjetili da je odlukom Vlade broj potpisa smanjen sa šest na tri hiljade, čime je Vlada dala punu podršku razvoju participativnih mehanizama i eDemokratije.

„Pokretanjem portala ePeticije, omogućeno je građanima da kandiduju teme koje su im važne i pruži mogućnost da o tim pitanjima izjasni Vlada, što se i u slučaju peticije Sačuvajmo Sinjajevinu i desilo“, ističe se u reagovanju.

Navodi se da su podnosioci peticije bili informisani da dobijanje potrebnog broja glasova od strane građana ne znači automatsko usvajanje peticije već mogućnost da se o pitanju za koje je glasala više od tri hiljade građana, raspravlja na sjednici Vlade.

Iz MJU su podsjetili da su u prethodnom periodu određene peticije dobile podršku Vlade.

MJU će, kako su kazali, raditi na kreiranju različitih mehanizama, pa i elektronskih, koji ce omogućiti veće ucešće građana u kreiranju javnih politika.

“Nastavićemo, u skladu sa planiranim aktivnostima na unapređenju servisa ePeticije, ali i drugih servisa, a sve u cilju razvoja eDemokratije“, poručili su iz tog resora.

Najčitanije