fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa nabavku vakcina protiv sezonskog gripa 700 hiljada EUR

Za nabavku vakcina protiv sezonskog gripa 700 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja naložilo je zdravstvenoj ustanovi „Montefarm“ da nabavi vakcine protiv sezonskog gripa u vrijednosti od 700 hiljada EUR.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), Ministarstvo je dalo saglasnost da se neiskorišćeni novac, koji je planiran u budžetu Fonda zdravstva za ovu godinu za nabavku HPV vakcina u iznosu od 700 hiljada EUR, iskoristi za nabavku nedostajućih količina vakcina protiv gripa i lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova.

„Posljednjom odlukom, pred prestanak rada NKT, biće sačuvan novac građana doniran NKT-u koji je namijenjen gradnji Klinike za infektivne bolesti, budući da je politička stranka URA u četvrtak najavila da namjerava da čim preuzme izvršnu vlast počne da troši za tekuće potrebe donirani i sačuvani novac“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT su rekli da u nedostatku ideja i strahu od predstojećeg suočavanja sa odgovornošću URA koristi „neargumentovane i apsolutno neistinite tvrdnje o navodnom beskrupuloznom nehatu, urušavanju zdravstvenog sistema“.

Crna Gora je, kako su naveli, kroz krizu izazvanu pandemijom prošla daleko bolje od mnogo razvijenijih država, sa tek nešto više od polovine popunjenog COVID bolničkih kapaciteta, sa snažnim i održivim zdravstvenim sistemom koji nije ugrožen, sa redovnim isplatama zarada, penzija, pomoći ugroženim kategorijama stanovništva i subvencijama privredi i građanima.

„I sve to uprkos Pokretu URA i sadašnjoj parlamentarnoj većini koji su sve činili upravo kako bi urušili zdravstveni sistem zarad partikularnih političkih ciljeva“, kazali su iz NKT-a.

Oni su poručili da budućoj vlasti ostavljaju uhodan, razrađen, kvalitetan u praksi dokazan sistem borbe protiv pandemije koronavirusa u nadi da će imati znanja i ideja i za period kada budu potrošili novac i ostale resurse koje im ostavljaju.

Najčitanije