fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa liječenje u inostranstvu izdvojeno 4,75 miliona EUR

Za liječenje u inostranstvu izdvojeno 4,75 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Fond za zdravstveno osiguranje je, prema preliminarnim podacima, za prvih devet mjeseci ove godine za liječenje, dijagnostiku i kontrole crnogorskih građana van države izdvojio 4,75 miliona EUR, što je za 1,9 miliona manje u odnosu na isti period prošle.

Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je za Pobjedu da je za sada najviše novca izdvojeno za liječenje jednogodišnjeg djeteta, za koje je uplaćeno 200 hiljada EUR po predračunu, kao i za operaciju maloljetnika koja je koštala oko 106 hiljada.

„Liječenje jednogodišnjeg dječaka i dalje traje, i ukupan trošak će se obračunati po završenom liječenju kada će se ispostaviti konačna faktura“, rekao je Čirgić.

U Fondu objašnjavaju da se uputi osiguranicima pišu za liječenje i dijagnostiku, i da liječenje ponekad podrazumijeva i izvođenje operacije.

Prema riječima Čirgića, prošle godine je više osiguranika upućeno na liječenje u inostranstvo, zbog složenih procedura i teških komplikacija kojih nije bilo u 2016, a odnose se na neurohirurške, operacije iz oblasti ortopedije, kardiohirurgije, oftalmologije i drugo.

„Troškovi za najskuplje operacije iznosili su od 92 hiljade do 180 hiljada EUR za liječenje po jednom osiguraniku“, kazao je Čirgić.

Na transplantaciju je, kako je naveo, upućeno sedam pacijenata, a one su koštale od 90 hiljada do 300 hiljada EUR za jednog pacijenta.

Čirgić ističe da je broj upućenih osiguranika na liječenje van Crne Gore smanjen, a to je, kako kaže, postignuto jačanjem ukupnih kapaciteta u Kliničkom centru.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...