fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa borbu protiv siromaštva ključno zapošljavanje roditelja

Za borbu protiv siromaštva ključno zapošljavanje roditelja

Podgorica, (MINA) – Za borbu protiv siromaštva je, pored kvalitetnog obrazovanja za svako dijete, ključno zapošljavanje roditelja i pružanje veće podrške roditeljima za brigu o djeci, saopšteno je iz UNICEF-a.

Navodi se da su mladi reporteri UNICEF-a, u nastavku kampanje za smanjivanje siromaštva djece u Crnoj Gori, koju su, na Svjetski dan djeteta, započeli s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, odgovore na pitanje „Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori?“ tražili od Ombudsmana, akademske zajednice i civilnog sektora.

„Pored kvalitetnog obrazovanja za svako dijete, kao neophodnog uslova za prekidanje međugeneracijskog ciklusa siromaštva, sagovornici su, kao ključne intervencije, prepoznali zapošljavanje roditelja i pružanje veće podrške roditeljima za brigu o djeci“, kazali su iz UNICEF-a.

Profesor Mehmed Đečević sa Fakulteta političkih nauka kazao je da, kada je u pitanju borba protiv siromaštva djece, vidi dva moguća pravca djelovanja.

„Prvi pravac je da se osnaže roditelji djece koja su u riziku od siromaštva, da se uključe aktivno na tržište rada i da im se obezbijede što bolje plaćeni poslovi, a drugi vid borbe koji vidim protiv dječjeg siromaštva jeste da se ovoj djeci daju određene prestacije u vidu finansijskih naknada ili stipendija“, rekao je Đečević.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković smatra da taj proces treba da se vodi na dva nivoa.

“Jedan je neposredno za djecu i tu nalazim da treba obezbijediti dostupnost obrazovanja pod jednakim uslovima. Drugi nivo se tiče same porodice u kojoj dijete prebiva, a to znači da se mora i u socijalnom i u ekonomskom smislu osnažiti porodica tako što će se pospješiti proces zapošljavanja, odnosno spriječiti dalje nezapošljavanje“, istakao je Bjeković.

Predsjednik Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore ‒ NARDOS, Savo Knežević, rekao je da je jedan od ključnih problema zapošljavanje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

„Zbog 24-satne njege koju roditelji pružaju ovoj djeci, izuzetno im je teško da nađu adekvatan posao da bi mogli istovremeno da rade, brinu o djeci i povećaju prihode porodice. Stoga je socijalna pomoć ovim porodicama izuzetno bitna, kao i servisi podrške roditeljima da adekvatno brinu o djeci sa smetnjama u razvoju“, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, ta socijalna primanja mogla bi da budu još bolja i mnogo veća „jer su veliki troškovi, pogotovo kad se njeguje dijete sa smetnjama u razvoju“.

„Takođe, neophodno je dalje razvijanje socijalnih usluga, poput dnevnih centara, koji su razvijeni u Crnoj Gori, i mnogobrojnih usluga koje pruža nevladin sektor kad su u pitanju djeca i mladi sa smetnjama u razvoju. Potrebno je da se na još kvalitetniji način uključe državne institucije“, kazao je Knežević.

Iz UNICEF-a su naveli da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a očekuje se da će se taj broj povećati usljed krize izazvane koronavirusom.

„Iako je ova kriza značajno uticala na svu djecu, najviše su pogođena upravo ona djeca koja su i prije nje rasla u siromaštvu, što znači da im treba dati prioritet kada su u pitanju mjere podrške“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...