fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Stvaranje nove većine vodilo bi rješenju političke krize

Vujović: Stvaranje nove većine vodilo bi rješenju političke krize

Podgorica, (MINA) – Ideja stvaranja nove parlamentarne većine najizgledniji je scenario koji bi vodio razrješenju političke krize, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

On je u razgovoru za Pobjedu kazao da su Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija (SDP) dvije stranke sa najvećim koalicionim kapacitetom i da imaju odličnu poziciju da u narednim godinama podstaknu ostvarivanje proevropske perspektive.

Vujović smatra da Demokratska partija socijalista (DPS), da bi bila predvodnik parlamentarne većine, mora da okonča unutarstranačke reforme.

On je ocijenio da su Demokrate i Demokratski front (DF) politički subjekti koji zbog svog djelovanja u prethodnom periodu, ali i ideološkog usmjerenja, imaju najmanji koalicioni potencijal.

Vujović je istakao da je ideja stvaranja nove parlamentarne većine najizgledniji scenario koji bi vodio razrješenju političke krize, ali to ne znači da bi DPS, iako pojedinačno najjača partija, bio predvodnik u tom bloku.

Prema njegovim riječima, veliko je nepovjerenje prema DPS-u, ne samo na unutrašnjoj parlamentarnoj sceni, već i među zapadnim partnerima, ali i strah da njihov povratak vodi povratku na staro.

“Što prije DPS shvati da nema povratka na staro, i uvjeri druge partnere da sve rade unutar partije da se pokaže da, po svojoj sadržini i personalnom kapacitetu izrasta u novu partiju, to će prije biti poželjan partner”, istakao je Vujović.

Eventualna manjinska vlada, kako je dodao, bila bi nova šansa za transformaciju te partije, ali ne i „carte blanche“ za povratak na staro.

Sa druge strane, kako je naveo Vujović, posljednja politička dešavanja otvorila su veliki prostor za SDP.

“Kao nesporno građanska, procrnogorska i proevropska, ta partija može biti stožer manjinske vlade, što joj otvara prostor ne samo da se konsoliduje na političkoj sceni, već i da snažno ojača podršku birača”, kazao je Vujović.

On je ocijenio da partije nacionalnih manjina ne mogu napraviti koaliciju sa sadašnjom parlamentarnom većinom, već da je mnogo realnija opcija formiranje manjinske vlade.

Nju bi, kako je kazao Vujović, predvodila URA sa manjinama, a bila bi podržana i od DPS-a.

Prema njegovim riječima, ne treba isključiti mogućnost da još neka od trenutnih partija vladajuće većine pristupi toj inicijativi.

“URA može postati snaga koja može pomoći pravljenju šire proevropske platforme koja bi razriješila pitanja popunjavanja ključnih pravosudnih pozicija koje su sad upražnjene, a ko zna – možda se i izborna reforma sprovede”, kazao je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije