fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Iz registra brisati partije koje ne izlaze na izbore

Vujović: Iz registra brisati partije koje ne izlaze na izbore

Podgorica, (MINA) – Nadležno ministarstvo koje vodi registar političkih partija trebalo bi da ukloni iz njega sve partije koje posljednjih šest godina nijesu učestvovale na izborima, kazao je politički analitičar Zlatko Vujović.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u Crnoj Gori registrovane su 53 političke partije, a posljednje upisane u registar su Građanski pokret Nova ljevica i Hrvatska reformska stranka Crne Gore koje su oformljene 31. jula prošle godine.

Vujović je rekao Pobjedi da političko organizovanje ne treba da bude ekskluziva privilegovanih, odnosno onih koji imaju novac i moć.

Zato je, kako je naveo, dobro da uslovi za registraciju partija budu liberalni.

On smatra da je to od posebnog značaja za tranzicione zemlje poput Crne Gore, te da bi, uprkos zloupotrebama koje se mogu pojaviti, uvođenje restriktivnijih uslova imalo negativan efekat za dalju demokratizaciju društva.

Zakon o političkim partijama, u članu 7 stavu 1, propisuje da je za osnivanje političke partije potrebno najmanje 200 potpisa građana sa biračkim pravom u Crnoj Gori koji svojevoljno potpišu izjavu o osnivanju partije.

Vujović je istakao da je taj broj zakonski dobro odmjeren i da restriktivnija rješenja nijesu potrebna.

“Nadležno ministarstvo koje vodi registar političkih partija treba da ukloni iz njega sve partije koje posljednjih šest godina nijesu učestvovale na izborima. Riječ je o veoma jasnoj zakonskoj obavezi koja se ne poštuje”, kazao je Vujović.

Na taj način, dodaje on, u registru bi bile one partije koje odgovaraju definiciji koja podrazumijeva učestvovanje na izborima, u suprotnom riječ je o nekim drugim organizacionim oblicima.

“Broj partija koje su registrovane je najmanji problem sa kojim se suočavamo kada govorimo o funkcionisanju parlamentarnog procesa. Problema je puno, ali svakako ne u samom broju registrovanih partija”, rekao je Vujović.

Zloupotrebe liberalnih uslova, kako dodaje, nijesu isključene i moguće je formiranje „ad hoc“ partija koje mogu da zavedu neke birače.

“U obavezi drugih partija i medija je da predstave ne samo sebe, nego i druge izborne aktere onakvim kakvi jesu”, smatra Vujović.

Broj političkih partija ne utiče mnogo ni na odluku građana kome će dati glas, a prema njegovim riječima, i programi igraju sve manje značajnu ulogu.

Vujović je kazao da veliki broj partija program ne doživljava ozbiljno, odnosno da programi previše sliče jedni drugima, tako da birači ne mogu napraviti jasnu diferencijaciju između partija.

“S druge strane, partije se ne opterećuju time što je zapisano u njihovim programima. Stoga dominira sve više populistički pristup kojem odgovara postojanje harizmatskog lidera”, rekao je Vujović.

Kako je kazao, uz to se uvijek postavlja pitanje legitimnosti onih koji su izabrani za poslanike, a za koje veliki broj građana vjeruje da za njih birači ne bi ili nijesu glasali.

“Sistem zatvorenih lista, koji se koristi u Crnoj Gori, upravo štiti netransparentne dogovore i političke trgovine kada zbog njihovog postojanja u parlamentu završe oni koji nemaju stvarnu podršku birača”, objasnio je Vujović.

Zbog toga, kako je rekao, ne čude snažni otpori ključnih partija uvođenju otvorenih listi i preferencijalnog glasanja, iako se za njih deklarativno zalažu.

“Partijski lideri pokušavaju sistem selekcije kandidata, ali i izbor poslanika da zadrže kao svoju ekskluzivu, tj. da marginalizuju članove partija, odnosno birače”, naveo je Vujović.

On smatra da su Crnoj Gori potrebni poslanici koji svoj izbor duguju biračima, a ne partijskim liderima.

“Crnoj Gori je potreban fer izborni sistem koji će pojačati stepen uticaja birača na izbor poslanika, kao i samu odgovrnost izabranih poslanika građanima koji su ih izabrali, odnosno potrebno je uvođenje otvorenih listi”, zaključio je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...