fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Iscrpljen model vladanja koji je zarobio državu

Vujović: Iscrpljen model vladanja koji je zarobio državu

Podgorica, (MINA) – Non paper Evropske komisije (EK) za Crnu Goru još je jedan u nizu snažno kritički intoniranih međunarodnih osvrta kojim se ogoljava stanje u državi i upućuje poruka da je iscrpljen postojeći model vladanja koji je zarobio državu, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

EK je, u nacrtu neformalnog dokumenta o napretku u poglavljima 23 i 24, poznatom kao “Non paper”, navela da je zabrinuta zbog spornih imenovanja visokih funkcionera u pravosuđu Crne Gore, i da izazovi ostaju u pogledu cjelokupne situacije na području slobode izražavanja i medija.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da nalazi Freedom House-a, raniji neformalni i formalni evropski izvještaji, stavovi Stejt dipartmenta i američkih zvaničnika, kao i izvještaji brojnih renomiranih međunarodnih organizacija, nose istu poruku.

„Ta poruka glasi – Crna Gora bez hitnog raskida sa politikom simuliranja reformi samo će dalje demokratski nazadovati, a time i urušavati svoju ekonomsko-socijalnu supstancu i ukupnu stabilnost“, neveo je Vujović u reagovanju.

Kako je kazao, potrošeno je povjerenje kod međunarodnih partnera i prošlo je vrijeme kada se Crnoj Gori sa partnerskih adresa gledalo kroz prste.

„Predugo traje bježanje da naš sistem do kraja i suštinski prilagodimo evropskom sistemu političkih i demokratskih vrijednosti, i to su glavni elementi i ovog Non papera EK“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, i ovaj izvještaj jasno potvrđuje stavove opozicije, kritični orijentisanih pojedinaca i predstavnika civilnog sektora.

„Ali se nadamo da vlast zbog toga neće opet optužiti domaće aktere da su izmanipulisali Brisel prilikom davanja jasne međunarodne dijagnoze našeg stanja. Valjda ovoga puta budu malo mudriji ili makar inventivniji“, dodao je Vujović.

Kako je naveo, domaći izumi kao što su treći mandati, izmišljene protivpravne funkcije u vrhu sudske vlasti, koverte, farsa od slučaja Marović, partijski Javni servis, neće ostati bez sankcije.

Crna Gora je, smatra Vujović, već pod evropskim sankcijama ili na izdržavanju kazne zbog kršenja bazičnih vrijednosnih postulata na kojima počiva Evropska unija (EU) i demokratski svijet.

Zbog toga je, kako je kazao, i morala biti prihvaćena nova metodologija u pregovorima iako se vrh vlasti u startu “principijelno” opirao.

„Koliko ćemo još biti u evropskom ”pritvoru” zavisi samo od nas. Bez novog velikog iskoraka reformske politike imaćemo nastavak slobodnog pada u gotovo svim segmentima“, upozorio je Vujović.

Prema njegovim riječima, da je Crna Gora postala članica EU, danas bi imala milijardu EUR bespovratne pomoći zbog zdravstvene krize.

„Ima li bolje slike koliko nas košta ovakav model vladanja Demokratske partije socijalista i satelita, odnosno korupcija, a ona nije ništa drugo nego krađa od sopstvene države i naroda“, zaključio je Vujović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...