fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Crna Gora snažno opredijeljena da postane članica EU

Vujović: Crna Gora snažno opredijeljena da postane članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je snažno opredijeljena da postane članica Evropske unije (EU) i odlučna da nastavi sprovođenje suštinske reforme vladavine prava, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Vujović je razgovarao sa sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije, ambasadorom Adrianom Davidoiuom i ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Vujović je podsjetio da je za pregovarački proces Crne Gore od velikog značaja iskustvo i praksa zemalja članica EU i zahvalio na otvorenosti i spremnosti rumunske administracije da podijeli znanja i ekspertizu u ovom procesu sa crnogorskim kolegama.

“U tom kontekstu je ocijenio da je višestruko profesionalno iskustvo dva ambasadora svakako dragocjena vrijednost za naš proces pristupanja”, kaže se u saopštenju.

Vujović je, kako se navodi, ukazao da je integracija u EU osnovni uslov za demokratski razvoj, mir i budući prosperitet u regionu, kao i jedan od ključnih faktora sveukupnih reformskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

„Crna Gora je snažno opredijeljena da postane članica EU i odlučna da nastavi sprovođenje suštinske reforme vladavine prava, ali i unaprijedi sve sektorske politike”, rekao je Vujović.

On je istakao da svi akteri u društvu moraju biti posvećeni zadatku ispunjenja tog ključnog strateškog cilja kako bi građanima osigurali evropske standarde i bolji kvalitet života.

“Štaviše, sigurni smo da stabilnost i sigurnost Evrope, moraju biti podržani politikom proširenja, kao i evropskom perspektivom Zapadnog Balkana“, kazao je Vujović.

Davidoiu je. kako je saopšteno, pohvalio visoku podršku građana Crne Gore članstvu u EU, naglasivši da je komuniciranje prema javnosti, kako unutar zemlje tako i prema državama članicama, veoma važan segment pregovaračkog procesa.

“Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima između dvije države, uključujući i dobru saradnju u dijelu korištenja raspoloživih fondova EU”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije