fbpx
NaslovnicaCrna GoraVrijeme da se zakon iz 1977. zamijeni novim

Vrijeme da se zakon iz 1977. zamijeni novim

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovio je da neće biti povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je vrijeme je da Zakon iz 1977. godine bude zamijenjen novim.

Đukanović je novinarima na Pravnom fakultetu gdje je govorio na svečanoj akademiji, upitan do kog nivoa mogu da odu tenzije, rekao da ne mogu da odu tako daleko i da ugroze stabilnost.

“Ne znam, ja se zaista nadam da ne mogu da odu daleko, ali u svakom slučaju ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore – stabilnost”, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, kao u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država apsolutno obezbjeđuje i garantuje stabilnost.

On je ponovio da neće biti povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ne naravno, zašto bi ga povlačili? Na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto predvidjeli, da smo nekog zaobišli? Ne”, kazao je Đukanović.

On je rekao da samo slijede ono za šta su uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako je rekao, donosi se da bi se na savremen način uredio položaj vjerskih zajednica i odnosi između države i crkve.

“Postoji određenih nesporazuma na tu temu, postoje vjerska zajednica koja nije saglasna sa tim. Ali, vjerujem da smo saglasni sa tim da država treba da radi svoj posao”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da je vrijeme je da zakon iz 1977. godine bude zamijenjen novim.

Na pitanje o o čemu je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučicem u Tirani, a u vezi sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti, on je odgovorio da su razgovarali o aktuelnim pitanjima u ovim državama i da su se dotakli i usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Nije bilo prilike za detaljniju razmjenu argumenata. Kazao sam mu šta je poenta tog zakona i nijesmo vodili nikakvu polemiku. Pokušao sam da mu probližim, jer mi se čini da je jako puno manipulacija u medijima regiona, u smislu da se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme”, dodao je Đukanović.

On je kazao da je riječ o pravnom aktu koji je vrlo pažljivo osmisljen i koji je prethodno prodiskutovan sa svim relevantnim evropskim adresama, od kojih smo dobili punu saglasnost da to što se radi je u duhu evropskog demokratskog prava.

Na pitanje očekuje li amandmane na zakon o slobodi vjeroispovijesti, on je naveo da ne može da kaže hoće li ih biti ili ne.

“Ali kao što znate, u Crnoj Gori, ne samo ovim povodom, nego generalno, kada god je na dnevnom redu neki normativni akt postoji vrlo utemeljena demokratska procedura i njeno poštovanje”, naveo je Đukanović.

Demokratska partija socijalista, kako je naglasio, nikada nije bila zatvorena za inicijative koje znače poboljšanje neke normativne materije.

“Nećemo prihvatati ono što bi bilo u suprotnosti sa duhom i osnovnom namjerom zakonodavca kada je u pitanju ova oblast. Ne znam do kada postoji mogućnost za podnošenje amandmana, ali sve što bude validno podnešeno pažljivo će biti razmotreno”, naveo je Đukanović.

Kako je naveo, evropski partneri i ovaj Vladin projekat pažljivo posmatraju, da li se to što vlast u Crnoj Gori radi, razvija u željenom smjeru.

“Bili smo u prilici da čujemo i njihove sugestije, ali vjerujem da svi već znaju da u Crnoj Gori nema nikog ko može djelovati izvan onog što je ustavno definisana nadležnost svakog državnog organa”, dodao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše izjavu Vučića da Crnogorska pravoslavna crkva postoji, Đukanović je naveo da ne misli da je Vučic rekao bilo šta tendenziozno.

“On je pokušao da na neki način interpretira nešto sto su činjenice. Govorio je o tome da je CPC defakto postojala i prije obnove nezavisnosti, što je tačno. Valjda to nijesu stvari oko kojih treba polemisati”, kazao je Đukanović.

Najčitanije