fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlasti Srbije da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema poslanicima

Vlasti Srbije da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema poslanicima

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozvalo je vlasti Srbije da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima, navodeći da privođenja i maltretiranja nijesu mjera dobrosusjedskih odnosa.

Iz tog resora kazali su da će, kao i tokom dosadašnjih slučajeva zadržavanja crnogorskih poslanika, zatražiti od zvaničnih organa Srbije objašnjenje o postupanju granične policije prema poslanici Demokratske partije socijalista Dragici Sekulić i o tome informisati javnost.

“Svima je jasno da privođenja i maltretiranja poslanika crnogorske Skupštine nijesu mjera dobrosusjedskih odnosa i ne nailaze na odobravanje nikoga u političkom životu kako Crne Gore, tako ni Srbije, bez obzira na kom se dijelu političkog spektra nalazili”, rekli su iz MVP.

Kako su kazali, privođenje Sekulić, čije je objašnjenje za posjedovanje tableta bromazepama jasno predočeno nadležnim organima, samo je jedno u nizu neprijatnosti koje su doživjeli crnogorski parlamentarci.

“Među kojima su (Draginja) Vuksanović Stanković, (Suada) Zoronjić, (Božena) Jelušić, (Ervin) Ibrahimović, (Damir) Šehović. To više ne može biti smatrano pukom slučajnošću ili spletom okolnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da još jedno nekorektno postupanje na granici Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se takav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj.

“MVP zbog ovog, kao i ranijih sličnih slučajeva, poziva vlasti Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da posebno zabrinjava činjenica da su ti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi Crne Gore u kontinuitetu ponavljaju poruku da Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom.

“Da sa njom želi samo dobrosusjedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane te bliske države”, dodaje se u saopštenju.

Iz MVP su dali dodatno pojašnjenje povodom teksta objavljenog danas u dnevnom listu Pobjeda, a koji su prenijeli i drugi mediji.

“Članak sa nadnaslovom „MVP dobilo skandalozan odgovor od zvaničnih organa susjedne države povodom maltretiranja crnogorskih poslanika na graniciʺ, navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije tvrdi da su samo postupali u skladu sa procedurama”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, odgovor MVP koji se navodi u tom tekstu redakciji tog lista poslat je ranije i odnosi se na prethodne slučajeve zadržavanja poslanika na granici sa Srbijom.

“Ali trenutak u kome se objavljuje svakako može javnost dovesti u zabludu da se navedene tvrdnje odnose i na jučerašnji događaj”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su naglasili da diplomatska komunikacija zahtijeva određene procedure i vrijeme i naveli da će javnost svakako obavijestiti o odgovoru MUP-a Srbije i povodom tog događaja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije