fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlast predala predlog izmjena Zakona o tužilaštvu

Vlast predala predlog izmjena Zakona o tužilaštvu

Podgorica, (MINA) – Predstavnici parlamentarne većine predali su u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o tužilaštvu, kazao je predsjednik poslaničkog kluba “Crno na bijelo”, Miloš Konatar.

On je, na konferenciji za novinare poslanika parlamentarne većine, naveo da su se time stekliuslovi da se da se taj akt 11. maja nađe na dnevnom redu sjednice parlamenta, kao što je najavio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

“Ovo je jedan od najznačajnijih akata i zakona koje ćemo usvojiti. Ne treba trošiti riječi o potrebi za izmjenama, aktuelni saziv tužilaštva je pokazao tu potrebu za izmjenama i na kraju svi izvještaji Evropske komisije (EK) govore o neophodnosti promjena u tužilaštvu”, kazao je Konatar, prenose Vijesti.

On je dodao da se posebno vodilo računa o mišljenju Venecijanske komisije (VK) i da je cilj da se što prije uđe u Evropsku uniju.

Konatar je objasnio da zakon sadrži sve ono što je već poznato i iznijeto u javnost.

On je rekao da se kada zakon bude usvajen, stiču svi uslovi za izbor novih članova Tužilačkog savjeta i da se mandat postojećim članovima nastavlja do izbora novih.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da će zakoni o tužilaštvu biti usvojeni i da će, ukoliko bude predloga izmjena, to uvažiti naknadno, odnosno da će se zakoni usvojiti bez obzira na VK koja ima savjetodavnu funkciju.

On je rekao da su odustali od Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da su u Zakon o državnom tužilaštvu inkorporirali rješenja iz tog zakona.

“Ovaj zakon će biti usvojen na sjednici 11. maja. Ako bude nekih primjedbi koje se mogu uvažiti, uvijek možemo zakon dopuniti u redovnoj proceduri”, naveo je Radunović.

On je kazao da su time napravili krupan korak i da zarobljenu instituciju stavljaju u poziciju da se revitalizuje tako što će novi Tužilački savjet i novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca imati mogućnost da pokažu kako sve može drugačije.

Poslanica Pokreta za promjene i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak saglasila se sa Radunovićem oko usvajanja i rekla da smatra da su našli kompromis.

Ona je dodala da će se usvajanjem zakona o tužilaštvu steći uslovi za deblokadu usvajanja ostalih zakona koji su u proceduri.

“Tužilaštvo se pokazalo kao najtrulija grana vlasti, toga su svjesni građani. I sama EK je prepoznala to i zbog toga smo bili za radikalnije i brže mjere jer smo to i obećali u predizbornoj kampanji”, navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, ovo je mjera kompromisa sa kolegama iz vladajuće većina, “ali su i ova rješenja dobra.”

“Bilo bi lijepo da dobijemo pozitivno mišljenje od VK, ali iako ga ne dobijemo, mi ćemo usvojiti ovaj zakon. Kad usvojimo ovaj zakon, odblokiraćemo sve ostale zakone koji su u proceduri”, kazala je Bošnjak.

Konatar je rekao da predog zakona nije poslat VK do sada jer im je u nezvaničnoj komunikaciji rečeno da se šalje zvanični predlog pa su, kako je kazao, morali da ga stave u skupštinsku proceduru.

On smatra da neće imati negativno mišljenje VK jer su preporuke usvojene sa sjednice 22. marta ove komisije, kada su razmatrali prethodni predlog zakona o tužilaštvu.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...