fbpx
NaslovnicaCrna GoraVladavina prava strateški prioritet Vlade

Vladavina prava strateški prioritet Vlade

Podgorica, (MINA) – Vladavina prava je strateški prioritet Vlade i vodilja evropske integracije, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsjedavao sjednicom Kolegijuma za pregovore o pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

“Strateški prioritet ove Vlade je vladavina prava i implementacija principa nulte korupcije”, istakao je Krivokapić.

On je rekao da je Vlada odlučna da sprovede sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24 i ubrza aktivnosti kroz fokusirani planski proces i sprovođenje dinamičkih planova za ta poglavlja.

Na taj način će, kako je naveo, na djelima pokazati da Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom kursu, a rezultati će dokazati transformativnu moć evropske integracije i unaprijediti život crnogorskih građana.

Iz Krivokapićevog kabineta je saopšteno da su članovi Kolegijuma razmatrali ključne aktivnosti dinamičkih planova za poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i implementaciju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava.

Krivokapić je kazao da je uvjeren da će efikasno i koordinisano sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24 mobilisati sve resurse u cilju što bržeg ispunjenja privremenih mjerila i stvaranja preduslova za snažniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Podsjetio je da su ti planovi rezultat sinergijskog i temeljnog rada radnih grupa na sagledavanju obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, kada je riječ o sprovođenju projekata iz IPA u dijelu vladavine prava, ocijenjeno da je tokom prethodnog perioda značajna podrška EU bila namijenjena za unapređenje stanja u sektoru vladavine prava.

“Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da se i kroz IPA 2020 očekuje podrška sektoru vladavine prava za akcije u oblasti jačanja efikasnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije