fbpx
NaslovnicaCovid19Vlada nije dobila zvaničnu ponudu za donaciju vakcina

Vlada nije dobila zvaničnu ponudu za donaciju vakcina

Podgorica, (MINA) – Vlada nije odbila nijednu donaciju vakcina, jer joj one nijesu zvanično ni ponuđene, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su naveli iz tog resora, osim usmenih javnih spekulacija o donaciji vakcina, Ministarstvu zdravlja zvanično nije stiglo ništa.

Iz Ministarstva su reagovali povodom, kako su naveli, svakodnevnih netačnih i malicioznih javnih izjava i komentara u vezi sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa putem donacija, koji se već izvjesno vrijeme pojavljuju u medijima.

„U cilju istinite, tačne i precizne informisanosti naših građana, Ministarstvo zdravlja još jednom ponavlja da nijedna donacija nije odbijena, već one nijesu zvanično ni ponuđene, pa ih uopšte i nema“, kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je apsolutno netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska.

„Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji Statisa“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, u Ministarstvu zdravlja održan je sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali ništa više od toga se nije desilo.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da su nakon toga kontaktirali predstavnike ruskih institucija, koji su im, kako se navodi, predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine.

„Takođe, ni od od grčkog biznismena nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi, ili o načinu transporta“, kaže se u reagovanju.

Tim povodom, kako se navodi, Institut za ljekove i medicinska sredstva, na zahtjev Ministarstva zdravlja, uputio je dopis kompaniji Adriatic Propreties u kojem je navedena dokumentacija koju je neophodno dostaviti u cilju razmatranja navedene donacije.

Iz Ministarstva su kazali da do danas nije stigao odgovor na taj dopis.

„Dakle, sve ove činjenice jasno pokazuju da, osim usmenih javnih spekulacija o donaciji vakcina, zvanično Ministarstvu zdravlja nije stiglo nista“, navodi se u reagovanju.

Kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, da bi iscrpili sve mogućnosti, konsultovali su se sa kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

„Ovakva donacija očigledno nije izvodljiva jer se ugovori sklapaju sa proizvođačima i državama, koji su nas takođe u direktnim razgovorima upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima“, rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom i kroz neposrednu komunikaciju sa proizvođačima ili državama proizvođačima i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose.

„Uostalom, vakcine stižu u Crnu Goru, legalnim kanalima, i to dobro znaju politički dušebrižnici i manipulatori, zbog čega su dodatno glasni i uznemireni“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije