fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada da uvede sankcije Rusiji

Vlada da uvede sankcije Rusiji

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret (GP) URA pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i ministre u odlazećoj Vladi da, zbog evropske budućnosti Crne Gore, usvoje predlog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Iz URA-e su kazali da Vlada to treba da uradi, kako Crna Gora ne bi bila jedna od rijetkih država koja odbija da osudi rat i prati politiku Evropske unije (EU).

Kako su naveli iz te partije, činjenica da “Vlada Milojka Spajića, Jakova Milatovića i Krivokapića”, nakon 20 dana ruske agresije na Ukrajinu, i dalje odbija da usvoji predlog MVP o uvođenju sankcija i pridruživanju svim državama EU, tužni je pokazatelj lažnog i deklarativnog evropejstva odlazeće Vlade.

“Ali i najbolji argument zbog čega je ona morala da ode, bez obzira na to što se dio javnosti čudio zašto je tajming “baš sada”, kaže se u saopštenju.

To je, smatraju u GP URA-e, razlog više zašto Crna Gora mora što prije dobiti novu vladu.

Iz URA-e su kazali da Vlada izbjegava da stavi na dnevni red tu odluku zbog toga što su, prema nezvaničnim informacijama, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, i zdravlja, Vesna Bratić i Jelena Borovinić Bojović, kao i ministri ekologije i poljoprivrede Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović, najavili premijeru da će biti protiv usvajanja odluke.

Kako su naveli, Milatović i Spajić će biti uzdržani.

“Ovakvim djelovanjem odlazeće Vlade, već oličene u novoformiranoj Spajićevoj političkoj partiji, srozava se i gazi međunarodni ugled Crne Gore i njen proces evropskih integracija”, kazali su iz URA-e.

Prema njihovim riječima, tom procesu i zastupanju spoljne politike EU ne može se pristupati po principu “švedskog stola”, kako to rade pojedini političari regiona, već se riječ i glavni spoljnopolitički kurs moraju pratiti dosljedno, a posebno u kriznim situacijama.

“URA je pozvala Spajića, Milatovića, Krivokapića i ostale ministre u odlazećoj Vladi da zbog Crne Gore i njene evropske budućnosti pokušaju suzbiti svoje konzervativne stavove i usvoje navedenu Odluku MVP, kako ne bi bili jedna od rijetkih država koja odbija osuditi rat i pratiti politiku EU”, kaže se u saopštenju.

Iz URA-e su ocijenili da, ukoliko misle da Crna Gora treba da bude u društvu onih država koje podržavaju agresiju, onda neka makar smognu snage da to i javno saopšte, kako ne bi građane dovodili u zabludu svojim kvazi-evropskim stavovima.

“Znamo da bi Spajić i Milatović najradije sjedjeli na deset stolica, ali to u ovakvim trenucima – pravi veću štetu nego korist za Crnu Goru i njen međunarodni ugled”, dodali su iz URA-e.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije