fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeliki dio dokumentacije najvjerovatnije uništen

Veliki dio dokumentacije najvjerovatnije uništen

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je najvjerovatnije tačno da je veliki dio dokumentacije od 2016. do 2020. godine uništen, apelujući na tužilaštvo da efikasno radi svoj posao.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon sjednice Vlade na Cetinju, Krivokapić je rekao da je dokumentacija iznesena iz zgrade Vlade ogroman materijal.

“Zna se ko su osobe koje su učestvovale u tome i kad je to bilo, i najvjerovatnije je odnesen veliki dio dokaznog materijala. U mom kabinetu je bio ogroman rezač papira. Zašto su se uništavali papiri? Morao je to neko da verifikuje i odobri”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da stalno traže krivca na najnižem nivou, “a zaboravljamo da sve kreće od vrha.”

Krivokapić je kazao da nema informaciju za kompletan dio koji se tiče Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Nego za ono što smo mi tražili, a to je informacija o raspodjeli kredita i stanova. Nije bilo podnesenih zahtjeva i morali smo da se obratimo ANB-u”, rekao je Krivokapić.

On je zamolio tužilaštvo da radi svoj posao efektivno, efikasno i na osnovu činjenica, ni po babu ni po stričevima.

“Ni po nalogu, nego po onome što su učili i kako je pravilno, jer je to nešto što je najvažnije za našu budućnost. To je neminovnost koja nas čeka da bi vladavina prava bila potpuna u Crnoj Gori, da svako radi svoj posao odgovorno i blagovremeno”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, sve što nije blagovremeno ostavlja sumnju da je moglo biti drugačije.

“Da ne bi bilo te sumnje, tužilaštvo mora, zbog građana Crne Gore, da se uhvati u koštac sa dospjelim materijalima. Drugi materijal mi je proslijedila Uprava policije. Imamo saznanje da tužilaštvo nije reagovalo. Tiče se pranja novca i utaje poreza”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je važno da se eliminiše upravo ono što je ključ, “a to je da novac čiji se tokovi mogu pratiti i dokazati bude mjera nečijeg ponašanja.”

Krivokapić je kazao da će sve biti definisano na javnim konkursima i da će biti birani najbolji, “a ne kao do sada najposlušniji ili onaj koji pripada nekoj partiji.”

“Zar nije konkurs za direktora Uprave policije pokazao da imamo 19 kandidata, među kojima ima dovoljno dobrih, ne da pokriju to mjesto, već sva mjesta pomoćnika direktora policije”, upitao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, dokaz da se desilo oslobođenje.

“Nemamo vremena da napravimo kompletno ono što želimo, a to je strategija dobrog upravljanja državnim resursima, jer je to sedmi stub naše priče. Ako budemo imali priliku, to ćemo vrlo brzo predočiti javnosti”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da sloboda mora na svim izborima da pokaže slobodan, a ne siguran glas, bez obzira od koje političke strukture to dolazilo.

“Ako želimo da iskažemo ono što je naše, to je vjera da može biti bolje samo kada biramo najbolje. To se vjerovatno odnosi na izbore u Nikšiću. Ako vam, građani Nikšića, neko nudi pare, uzmite ih, a glasajte za najbolje, a to nijesu oni koji su bili na vlasti do 30. avgusta”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da Crna Gora ne može postati članica Evropske unije ako se ne riješe dva problema.

“Prvi problem je ključni, a to je vladavina prava, i u tom dijelu borba protiv korupcije i kriminala. I zato je danas donesena odluka o formiranju Nacionalnog koordinacionog tijela za tu borbu, i to je veliki iskorak”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da su željeli da odaju počast svima koji su Crnu Goru voljeli i stvarali, i da su zato sjednicu organizovali na Cetinju.

“Tridesetog avgusta se desila sloboda koja može da se razvija samo ako budemo radili zajednički. Jedino oslobođen čovjek je čovjek koji ima najbolji izbor. Živjeli smo u periodu selektivne, nekad nedostižne pravde i ovu godinu ćemo proglasiti godinom pravde”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li podržava pokret “Ne damo Nikšić”, Krivokapić je odgovorio da je obećao da ni on ni ministri neće biti inicijatori niti članovi partija.

“Podržavam sve koji su u ovom trenutku spremni da na Nikšiću pokažu da je to najbolje za Nikšić. Ko je taj, ne znam, ali znam ko nije. I te koji nijesu, ne podržavam. Svi ostali su dobrodošli što prije, da najveći industrijski grad u Crnoj Gori počne da živi”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je, u biti, demokrata koji je hrišćanin.

“Ako čujete da se formira Demohrišćanska stranka, ja ću tu negdje da budem. Ne znam što bi bilo sporno da nečiji savjetnik bude u partiji. Ako se pokaže da je to konflikt interesa, ja ću odmah da smijenim savjetnicu”, poručio je Krivokapić.

On je, govoreći o zapošljavanju, rekao da ova Vlada ima jedinu odgovornost prema građanima.

“Jeste da politički subjekti i parlamentarizam nameću druga pravila, ali ako smo krenuli meritokratskim pristupom, zar nije logično da direktori direktorata budu imenovani po konkursu”, upitao je Krivokapić.

On je naveo da u Crnoj Gori ima 30 odsto neopredijeljenih i da to znači da nikad ne bi dobili šansu da uđu u državnu upravu.

“Iako je možda bilo propusta u početku, mi želimo da najbolji i najkompetentniji imaju šansu da se pokažu”, kazao je Krivokapić.

Najčitanije