fbpx
NaslovnicaCrna GoraVažna uloga opština u procesu pristupanja EU 

Važna uloga opština u procesu pristupanja EU 

Podgorica, (MINA) – Proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) neostvariv je bez aktivnog učešća lokalnih samouprava i one treba da nastave da sprovode projekte koji će donijeti konkretne benefite lokalnim zajednicama i građanima.

To je poručeno na okruglom stolu „Lokalne samouprave u procesu pregovora – uspjesi i izazovi na putu prema EU“ koji su organizovali Generalni sekretarijat Vlade i Zajednica opština Crne Gore.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević rekao je da je pristupanje EU jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade i proces koji postupno, ali temeljno prožima sve strukture crnogorskog društva.

„Kao takav, on je neostvariv bez aktivnog učešća i značajnog doprinosa lokalnih samouprava“, ocijenio je Drljević.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić rekao je da lokalne samouprave imaju važnu ulogu na putu države prema EU u usvajanju evropskih vrijednosti i njihovu primjenu u lokalnim zajednicama.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, smatra da opštine treba da se uključe od najranijih faza priprema projekata, da stupe u kontakt sa centralnim organima koji su za to zaduženi i da aktivno učestvuju u čitavom procesu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...