fbpx
NaslovnicaCrna GoraVatrogascu ukazana ljekarska pomoć u Nikšiću

Vatrogascu ukazana ljekarska pomoć u Nikšiću

Nikšić, (MINA) – Grupa od šest vatrogasaca, koji su dobili otkaze u nikšićkoj Službi zaštite i spašavanja po nalogu Upravne inspekcije, već drugi dan štrajkuje glađu zahtijevajući povratak na posao, a jednom od njih je pozlilo i ukazana mu je ljekarska pomoć.

Jedan od otpuštenih iz Službe, Marko Marojević, kazao je da je njihov kolega Žarko Vilotijević ima problema sa pritiskom, ali da se nakon ukazane hitne pomoći ponovo vratio da nastavi štrajk.

Iz nikšićke Službe zaštite i spašavanja, po nalogu Upravne inspekcije, otpušteno je devet zaposlenih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, od kojih šest štrajkom glađu ispred prostorija tog preduzeća traži povratak na posao.

Marojević je rekao da su noć proveli u automobilima ispred te Službe, a da su se jutros sklonili od jake kiše u jednom od izdvojenih prostora tog preduzeća, kako ne bi pravili problem nekom od nadležnih.

“Nećemo prekinuti štrajk, bez obzira na moguće posljedice, sve dok ne dobijemo odgovor. Za sada nam se niko nije direktno obratio i nije naša krivica što naši ugovori o upošljavanju nijesu bili pravno validni”, naveo je Marojević.

On je kazao da od nadležnih u nikšićkoj Opštini ne mogu očekivati pomoć i da se jedino nadaju da će Ministarsvo finansija, ili premijer Zdravko Krivokapić naći rješenje za nastalu situaciju.

Pripadnici te Službe otpušteni su, kako im je rekao advokat, jer su bili angažovani na sistematizovana radna mjesta i na način na koji se ne može zasnivati radni angažman po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

“Nekima od nas ugovori još nijesu ni istekli i dovedeni smo u tešku situaciju. Dovedeni smo u zabludu, misleći da su ugovori o našem upošljavanju pravno validni, jer ih u suprotnom ne bi potpisivali”, kazao je Marojević.

On je naveo da su posao obavljali savjesno i profesionalno i da među njima ima podstanara i porodičnih ljudi, a da su prije svega potrebni toj Službi.

Prema njegovim riječima, od devet otpuštenih, šest su vatrogasci spasioci, a ostali su bili angažovani na poslovima vozača, magacionera i za tehničku službu.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Veselin Gardašević u petak je saopštio da je prije desetak dana poslao dopis Ministarstvu finansija, uz saglasnost lokalne uprave, da se tim zaposlenim na neki način produži ugovor, a potom raspiše oglas za prijem na radna mjesta koja su sistematizovana i planirana sredstvima po budžetu Opštine.

On je kazao da je prihvatio da ispoštuju odluku Upravne inspekcije, ali da će uraditi sve da se zaštite prava radnika, jer Služba sa administrativnim kadrom i otpuštenim vatrogascima ima 75 zaposlenih, a predviđeno je 77 po sistematizaciji.

Iz Opštine je ranije potvrđeno da je Služba zaštite i spašavanja u decembru prošle godine zaključila pet ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a ranijih još četiri u skladu sa Zakonom o radu na period od četiri do pet mjeseci.

Kako je predočeno, bili su se stekli svi uslovi utvrđeni Zakonom o lokalnoj samoupravi za donošenje odluke o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta u Službi zaštite i spašavanja, o čemu je Opština tražila mišljenje Ministarstva finansija, shodno takvoj njenoj obavezi prilikom svakog zapošljavanja, a u skladu sa Ugovorom o reprogramu poreskog duga.

Iz Opštine su naveli da je komandir Službe zaštite i spašavanja zatražio hitnost u postupanju, ali je Upravna inspekcija, nakon izvršenog nadzora, konstatovala nepravilnosti.

Kako je ukazano, utvrđeno je da su ugovori o obavljanju privremenih i povremenih poslova zaključeni za vršenje poslova iz redovne nadležnosti Opštine Nikšić i te Službe, što je protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika.

”Konstatovana je nepravilnost da se zaključeni Ugovori o privremenim i povremenim poslovima odnose na obavljanje poslova koji su u djelokrugu Službe zaštite i spašavanja, u okviru koje su sistematizovana radna mjesta važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji subjekta nadzora”, obrazloženo je iz Opštine.

Najčitanije