fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Zapadni Balkan strateški važan za EU

Varhelji: Zapadni Balkan strateški važan za EU

Podgorica, (MINA) – Evropska unja (EU) nije kompletna bez Zapadnog Balkana i taj region strateški je važan za Brisel, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove, na kojoj predstavlja Paket proširenja za ovu godinu i izvještaje Evropske komisije (EK) o napretku zemalja kandidata, kazao da je EK ubijeđena da Zapadni Balkan treba da bude dio EU.

“Dijelimo istoriju, vrijednosti i isti kontinent. EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana i taj region je strateški bitan za Brisel”, rekao je Varhelji.

On je podsjetio da su Crna Gora i Srbija prihvatile da usvoje izmijenjenu metodologiju što, kako je naveo, pokazuje njihovu posvećenost.

„Crna Gora je otvorila sva poglavlja. Prioritet ostaje primjena privremenih mjerila iz poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Nijedno poglavlje se ne može zatvoriti dok se to ne primijeni“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim riječima, da bi se to ostvarilo Crna Gora mora da ostvari dalji napredak u slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je dodao da su na samitu EU -Zapadni Balkan demonstrirali posvećenost EU, i da je samit poslao važne poruke.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da su na Zapadnom Balkanu napravljeni bitni koraci, ali da, u političkom smislu, prošla godina nije bila uspješna za politiku proširenja EU.

„Učinjeno je malo ili nimalo napretka u tom smislu“, naveo je Picula.

On je kazao da je zabrinut sa usporavanje integracionih procesa u Crnoj Gori.

„Nema progresa u pravosuđu. Svi smo svjesni da je potrebna kvalifikovana većina, zbog toga treba spriječiti dalju polariaciju političke scene”, rekao je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije