fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Očekujemo kazne za napade na muslimane u Crnoj Gori

Varhelji: Očekujemo kazne za napade na muslimane u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) upoznata je sa incidentima koji su bili usmjereni ka muslimanskoj zajednici u Crnoj Gori i očekuje temeljnu istragu o tim slučajevima, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je Televiziji Crne Gore kazao da je Komisija upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

“Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije (EU) i kao takva, presudni element procesa pristupanja Uniji, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju”, naveo je Varhelji.

On je rekao da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje efikasna zaštita pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23.

Varhelji je dodao da Crna Gora mora ispuniti i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“To takođe uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovijesti”, zaključio je Varhelji, prenosi portal RTCG.

Najčitanije