fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcinu iz povučene serije primilo 660 djece

Vakcinu iz povučene serije primilo 660 djece

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je 660 djece primilo Torlakovu BSŽ /BCG/ vakcinu iz sporne serije koja je povučena sa tržišta, kazala je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Ćorić, ističući da nema razloga za zabrinutost.

Ćorić je na konferenciji za novinare kazala da ih je Torlak obavijestio da je u vakcini smanjen broj živih bakterija, i da je to razlog povlačenje serije.

„To znači da može doći manje adekvatne zaštite, ali se ne može govoriti o drugim neželjenim posljedicama“, naglasila je Ćorić.

Ona je kazala da će roditelji djece koja su primila tu vakcinu biti u kontaktu sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) o narednim koracima.

“Očekujemo od proizvođača Torlaka da oni daju upute šta je sa tom djecom, da li treba dodatna revakcinacija ili je ovo sasvim dovoljno. Ono što znamo sigurno je da neće biti nikakvih posljedica po djecu koja su imunizovana”, rekla je Ćorić.

Ona je navela da je povučeno 1.477 doza vakcina, i poručila da nema razloga za zabrinutost.

Ćorić je dodala da neće doći do nestašice te vakcine i da su već u saradnji sa farmaceutskim kućama obezbijeđene druge vakcine, iz Bugarske.

Direktor Montefarma Goran Marinović kazao je da je ta ustanova, na zahtjev IJZ-a preko uvoznika Glosarija, naručila deset hiljada vakcina i da je od tog broja distribuirano oko 5,2 hiljada, a povučene su 3.723 doze.

“Kada smo 15. marta dobili obavještenje od Glosarija, automatski smo reagovali, radi hitnosti, i pozvali sve ustanove da obustave davanje vakcina”, rekao je Marinović.

Prema njegovim riječima, to je standardna procedura za sve vrste ljekova.

Marinović je rekao da je sporna vakcina davana od 27. januara do 15. marta.

Direktorica Instituta za ljekove Snežana Mugoša pojasnila je da je, imajući u vidu da se radi o vakcini, odnosno imunološko-rizičnom lijeku, proizvođač obavezan da prati ciklus lijeka koji proizvodi i da vrši određene analize kojima potvrđuje kvalitet, efikasnost i bezbjednost lijeka.

“U ovom slučaju Torlak je nakon sprovedenih analiza sam ustanovio da je broj živih bakterija snižen, da je opseg smanjen 8,1 odsto”, navela je Mugoša.

Ona je kazala da, prema dostupnim informacijama, nema razloga za zabrinutost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije