fbpx
NaslovnicaCrna GoraUvode prijemni na tri studijska programa

Uvode prijemni na tri studijska programa

Podgorica, (MINA) – Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) od sljedeće studijske godine uvešće novinu za brucoše koja predviđa da će morati da polažu prijemni ispit ukoliko budu željeli da upišu učiteljski smjer, pedagogiju ili program predškolskog vaspitanja, saznaje Pobjeda.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović potvrdio je tu informaciju, navodeći da zbog procedure nije bilo moguće da novina počne da se primjenjuje ove godine.

“Poslali smo zahtjev Senatu, odnosno Ministarstvu prosvjete da nam dozvoli promjenu pravila upisa na osnovnim studijama tako da će od sljedeće godine biti prijemni ispit na ova tri studijska programa. Za sljedeću studijsku godinu će to sigurno da važi”, najavio je on.

Većini ljudi koji se bave visokim obrazovanjem u Crnoj Gori je, kazao je Barović, jasno je zašto su inicirali da se uvede ova novina.

“Nije jednako biti odličan đak iz Nikšića i Podgorice i Rožaja, Plava, Murina. Uz sve poštovanje svih nastavnika, ali razlike postoje.
Negdje su vrlodobri đaci mnogo bolji od nekih odličnih”, naveo je Barović.

Prema njegovim riječima, da bi se neko prijavio da bude nastavnik i da radni vijek provodi u učinioci treba da ispunjava mnogo preduslova.

“Nijesam siguran da ih svi ispunjavamo. Prijemni ispit će zato biti test za neke stvari”, istakao je Barović.

Odgovarajući na pitanje zašto ne uvedu polaganje prijemnog na svim studijskim programima, Barović je kazao da je moguće da će u perspektivi da bude takva provjera znanja obavezna za sve.

Na fakultetu se, između ostalog, prema riječima dekana Filozofskog fakulteta, dešava da se pojedini studenti upišu, pa se ispišu poslije pola godine ili godinu uz obrazloženje da to nije za njih.

Komentarišući kako će da bude koncipiran prijemni ispit, Brarović je objasnio da će biti po istom modelu kao na psihologiji, gdje se on već polaže.

“Na psihologiji imaju psiho test, test iz psihologije i test iz opšte informisanosti”, kazao je on i dodao da su godinama studenti najviše zainteresovani za psihologiju, pedagogiju, predškolski i učiteljski smjer, i da se sva mjesta popune u prvom roku.

Barović je kazao da očekuju da će im prijemni ispit, pored ostalog, pomoći da školuju kvalitetniji kadar.

Najčitanije