fbpx
NaslovnicaCrna GoraUputili u zakonodavnu proceduru izmjene zakona o Sudskom savjetu i o sudovima

Uputili u zakonodavnu proceduru izmjene zakona o Sudskom savjetu i o sudovima

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava izradilo je i uputilo u zakonodavnu proceduru Predlog izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Predlog izmjena Zakona o sudovima, u cilju prevazilaženja v.d. stanja u Vrhovnom sudu, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj predloženih zakonskih izmjena stvaranje mogućnosti da novi predsjednik najviše sudske instance bude izabran na period od pet godina u postupku koji će biti u potpunosti usklađen sa Ustavom, evropskim standardima i zahtjevima stručne i šire javnosti.

„Prema sadašnjim zakonskim rješenjima, čija se izmjena predlaže, uloga Sudskog savjeta je marginalizovana i gotovo obesmišljena zbog toga što Opšta sjednica Vrhovnog suda predlaže samo jednog kandidata Sudskom savjetu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da na taj način Sudski savjet praktično nema mogućnost da bira predsjednika Vrhovnog suda.

„Osim da se saglasi ili ne saglasi sa predlogom koji dobija od tog suda, a čime se dovodi u pitanje nadležnost Sudskog savjeta da bira predsjednika Vrhovnog suda koja je izričito propisana članom 128 Ustava“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da se predloženim zakonskim izmjenama propisuje, uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja Opšte sjednice Vrhovnog suda, da predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda sadrži tri kandidata, umjesto sadašnjeg rješenja koje propisuje da sadrži samo jednog kandidata.

Iz Ministarstva su rekli da je takođe predviđeno da se predlog kandidata za izbor predsjednika Vrhovnog suda utvrđuje običnom, a ne dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda.

“Normirana je i pravna situacija za slučaj da se na listi kandidata nađu tri ili manji broj kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor“, kazali su iz Ministarstva.

Navodi se da su predložene izmjene u saglasnosti i sa odredbom člana 22 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja propisuje da se sudije Evropskog suda za ljudska prava biraju većinom glasova sa liste od tri kandidata.

Iz Ministarstva su rekli da su predložene zakonske izmjene jednoglasno podržane od svih članova Sudskog savjeta.

Oni su istakli da je Sudski savjet, osim prethodno datog pozitivnog mišljenja, donio odluku da zastane sa objavljivanjem odluke o raspisivanju novog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda, uz opravdano očekivanje da će predložene izmjene u najkraćem roku biti razmatrane i usvojene u Skupštini.

„Shodno tome, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predložilo je da ove zakonske izmjene stupe na snagu danom objavljivanja u Službenom listu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da u proteklom periodu, za vrijeme trajanja v.d. stanja na čelu Vrhovnog suda, nijedan od dva raspisana javna oglasa Sudskog savjeta nije doveo do izbora predsjednika tog suda.

Kako su naveli, to se, pored ostalog, negativno reflektuje na rad Sudskog savjeta i cjelokupnog sudstva, a time i na vladavinu prava u Crnoj Gori.

Najčitanije