fbpx
NaslovnicaCrna GoraUoči izbora objavljene brojne lažne vijesti

Uoči izbora objavljene brojne lažne vijesti

Podgorica, (MINA) – Na društvenim mrežama i u medijima su, u susret sjutrašnjim izborima, objavljene brojne lažne vijesti, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC naveli su da se na društvenim mrežama večeras pojavila lažna vijest da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao Crnogorce da na sjutrašnjim izborima glasaju za opoziciju.

“Više profila je objavilo fotografiju sa sajta politika.rs. DFC je analizom utvrdio da ta vijest ne postoji na tom mediju, da je riječ o foto-montaži, kao da i je posljednja objava na sajtu politika.rs o Makronu od petka, kada je prenijeta njegova izjava o situaciji u Bjelorusiji, kao i mogućoj intervenciji Rusije u toj zemlji”, kaže se u saopštenju.

Iz DFC su kazali da se, osim toga, na Tviteru danas pojavio i lažni profil osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Liberalnog saveza Crne Gore, Slavka Perovića.

“Njegovu objavu prenijele su opozicione političke partije (Demokrate i nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić), mediji i aktivisti na društvenim mrežama. Analizom smo utvrdili da je lažni profil kreiran danas oko 16 sati, kao i da gospodin Perović već duže nije aktivan na društvenim mrežama i ne koristi mobilni telefon”, naveli su iz DFC.

Prema njihovim riječima, jedini profil koji je Perović aktivno koristio na Tviteru kreiran je 2013, a na njemu nije bilo objava već šest godina.

Iz DFC su naveli da je ranije Glas javnosti objavio lažnu vijest da je u Crnu Goru moguće ući iz Srbije bez PCR testa.

U tekstu se, kako su kazali, navodi da je to omogućeno za posebnu grupu građana, koji imaju crnogorsko državljanstvo, preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa.

“Dodaje se da je to pokušaj vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da izborni rezultat popravi “uvozom” lica bošnjačke nacionalnosti, nastanjenih u Raško-polimskoj oblasti, koja posjeduju crnogorsko državljanstvo, i koji su već počeli na ovaj način da ulaze u Crnu Goru“, naveli su iz DFC.

Oni su kazali da je, prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, ulazak u Crnu Goru iz Srbije moguć samo uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Ta pravila, kako su naveli, važe i za crnogorske državljane, kao i za strance sa prebivalištem u Crnoj Gori i za srpske državljane.

„Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić prije tri dana je rekao da očekuje da će se uskoro steći uslovi kada će državljani Srbije moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali nije mogao da precizira kada. Radujem se i očekujem da, eventualno uz popuštanje nekih mjera, PCR ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru, rekao je Begić“, podsjetili su iz DFC.

Oni su kazali da su lažnu vijest, nakon Glasa javnosti, objavili portali Informer, Večernje novosti, Alo i Espresso.

„Nakon što je DFC registrovao tu lažnu vijest, Fejsbuk je reagovao i označio objave beogradskih tabloida na toj društvenoj mreži kao lažne informacije“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije