fbpx
NaslovnicaCrna GoraMANS: UNESCO potvrdio devastaciju rijeke Tare

MANS: UNESCO potvrdio devastaciju rijeke Tare

Podgorica, (MINA) – Misija UNESCO-a, koja je krajem prošle godine posjetila gradilište autoputa Bar-Boljare, zaključila je da su izgradnja mostova i eksploatacija i odlaganje šljunka i pijeska ozbiljno devastirali korito rijeke Tare unutar zaštićenog područja, saopšteno je iz MANS-a.

Direktor istraživačkog centra MANS Dejan Milovac kazao je da takva ocjena UNESCO-a dolazi nakon što su i Evropska komisija i Evropski parlament u izvještajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje autoputa Bar-Boljare na rijeku Taru i zahtijevali hitno sprovođenje mjera za saniranje devastacije.

On je saopštio da se u izvještaju UNESCO-a konstatuje da monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vrijeme izgradnje autoputa nije adekvatan.

“Konstatuje se da ne ispunjava sve potrebne parametre, naročito u dijelu gdje se rezultati monitoringa sa instrukcijama za potrebna poboljšanja ne saopštavaju odmah izvođaču radova i nadzornim organima, čime bi se izbjegao negativan uticaj izgradnje autoputa na rijeku”, ukazao je Milovac.

Kako je dodao, ono što su svjedočili snimci koje je istraživački centar MANS-a napravio u oktobru prošle godine, sada potvrđuje i nalaz UNESCO-a.

Misija je registrovala postojanje više deponija, odlagališta pijeska i šljunka u poplavnom području, ali i u samom koritu rijeke Tare.

Iz UNESCO-a su upozorili da “iako se ovi problemi mogu adresirati nakon završetka autoputa, jasno je da će postojati vidljivi uticaji i nakon okončanja izgradnje”.

Kao glavni negativan uticaj izgradnje UNESCO prepoznaje činjenicu da su naplatne rampe i uključenja/isključenja sa autoputa na Mateševu planirane i građene na takozvanom poplavnom području, što kao posljedicu ima uništavanje poplavnog karaktera rijeke.

Kako se navodi, to svojstvo rijeke je ključno za održanje ekološke vrijednosti Tare, zajedno sa biodiverzitetom, naročitom faunom ribe.

“Da nije građeno u ovom području, ne bi bila potrebna regulacija, i uticaj na ekologiju rijeke bio bi manji”, piše se u izvještaju UNESCO-a.

Misija je predložila da se hitno napravi procjena i pomno prati uticaj izgradnje autoputa na nizvodno područje rijeke Tare i da se o tome UNESCO redovno obavještava.

Preporuka UNESCO-a je i da se izmijeni postojeća Strateška procjena kako bi obuhvatila sve potencijalne uticaje koje radovi imaju nizvodne oblasti, kao i da se razvije rigorozan Plan upravljanja životnom sredinom koji će ublažiti sve negativne uticaje.

Milovac je naveo da MANS, u saradnji sa ekološkim organizacijama, mjesecima apeluje na Ministarstvo održivog razvoja i turizma da prestane da ignoriše problem koji postoji na rijeci Tari, a koji je direktna posljedica izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Iako je od prvih snimaka devastacije i podnošenja krivične prijave prošlo više od pola godine, Milovac je istakao da niko do sada nije odgovarao zbog onoga što je sa svih relevantnih međunarodnih adresa prepoznato kao očigledno kršenje ne samo domaćih propisa, već i međunarodno preuzetih obaveza na zaštiti rijeke Tare.

“Podaci i tome da li je i u kojoj mjeri odgovarala kineska kompanija CRBC nisu poznati, jer ih je država proglasila za poslovnu tajnu, a sudeći po onome što je javno dostupno resorni ministar Pavle Radulović nije uradio ništa kako bi se uvažile preporuke međunarodnih institucija i ublažile posljedice devastacije”, naveo je Milovac.

On je kazao da takvim ponašanjem Radulović šalje direktnu poruku izvođačima i podizvođačima javnu poruku da se devastacija neće kažnjavati, da je profit iznad zaštite životne sredine, i da se njegova uloga u kompletnom projektu sastoji u tome da štiti njihove, a ne javni interes.

“MANS će nastaviti, u saradnji sa ekološkim NVO, da insistira na transparentnosti kompletnog projekta, ali i da se nakon utvrđivanja nivoa devastacije mjera za njeno saniranje, i kazne svi odgovorni za višemjesečno devastiranje rijeke Tare”, poručio je Milovac.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...