fbpx
NaslovnicaCrna GoraUklonjen otpad iz Tare na području Kolašina

Uklonjen otpad iz Tare na području Kolašina

Podgorica, (MINA) – Iz rijeke Tare na području Kolašina uklonjen je otpad koji na obalu i u korito bacaju nesavjesni pojedinci, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović pozdravio je akciju čišćenja Tare, ističući značaj te rijeke za razvoj Kolašina.

„Kolašin je prepoznatljiv turistički centar Crne Gore, ali isto tako smatramo da zaslužujemo da budemo prepoznati i kao vrijedan ekološki centar u našoj zemlji“, kazao je Bulatović.

On je istakao da lokalna samouprava čini sve da Tara suštinski bude povezana sa Kolašinom, njegovim stanovnicima, ali i posjetiocima.

Bulatović je naveo da se u tom pravcu radi adekvatna planska dokumentacija, da je izgrađeno šetalište pored rijeke, uređuje sportsku zona i da će buduće aktivnosti biti okrenute Tari.

„Uslov svega toga je da Tara i dalje bude suza Kolašina, Crne Gore i Evrope. I ova akcija je dio tih nastojanja i želim da zahvalim našim partnerima koji su prepoznali da je čista Tara, obaveza svih nas“, dodao je Bulatović.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević istakao je da su akcije ćišćenja vodotoka značajan doprinos zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine i podizanju svijesti svih društvenih subjekata i pojedinaca.

On je naveo da je zadovoljan zbog toga što se te aktivnosti sprovode sa opštinama, civilnim sektorom i građanima, što predstavlja potvrdu da je očuvanje životne sredine obaveza svih i da se jedino zajednički mogu sačuvati prirodne resurse.

Direktorica Grin houma /Green home/ Nataša Kovačević, kazala je da ta NVO radi na identifikaciji hidromorfoloških pritisaka na Tari, za koje će predložiti kratkoročne i dugoročne mjere lokalnim samoupravama, korisnicima i upravljačima.

Kako je saopšteno, čišćenje vodotoka je jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta, koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Grin houm projekat sprovodi zajedno sa Savezom sportsko – ribolovnih klubova Crne Gore.

Predsjednik Saveza Omar Bašić kazao je da u okviru projekta rade na zaštiti i unapređenju autohtonog ribljeg fonda, kroz jačanje kapaciteta ribolovnih klubova “Tara i Morača” iz Kolašina i “Tara” iz Mojkovca.

Prema njegovim riječima, značaj akcija čišćenja vodotoka je u jačanju svijesti zajednice za potrebom očuvanja čistih voda i ribljeg fonda, posebno u cilju razvoja sportskog ribolova i ribolovnog turizma.

Osim akcija čišćenja rijeke Tare na području opštine Kolašin ranije su čišćeni vodotoci Tare sa Rudnicom u Mojkovcu i Lima u Bijelom Polju.

Najčitanije