fbpx
NaslovnicaCrna GoraUkinuti eksternu maturu, vratiti prijemne za srednju i fakultet

Ukinuti eksternu maturu, vratiti prijemne za srednju i fakultet

Podgorica, (MINA) – Mnogi nastavnici i članovi nevladine organizacije (NVO) Prosvjetne zajednice Crne Gore predlažu da se za narednu školsku godinu ukine eksterna provjera znanja, a vrate prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole i na fakultete.

To je rečeno Pobjedi iz Upravnog odbora te NVO povodom nedavno objavljenih nepravilnosti koje su zabilježene tokom eksterne provjere znanja.

Iz Prosvjetne zajednice kazali su da se, ako se i prilikom polaganja prijemnih ne sprovede provjera zloupotreba, odnosno ako se ispiti ne sprovedu potpuno regularno, ograđuju od predloga da se vrate prijemni ispiti prilikom upisa.

“Jer se tad ne možemo nadati da će prijemni proći bez nepravilnosti”, precizirali su oni.

U Prosvjetnoj zajednici smatraju da je dugogodišnji problem eksterne provjere znanja i taj što su nastavnici koji prate regularnost ispita, kao i oni koji pregledaju testove, iz istih škola.

Oni su naveli i da taj dodatni posao za nastavnike mora biti honorarno plaćen.

“Tom prilikom da se potpiše ugovor u kom bi precizno bio naveden opis posla nastavnika, visina honorara, ali i zakonske obaveze i sankcije usljed neregularno obavljenog posla”, predložili su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su kazali da treba da se što prije provjere svi navodi o nedavnom toku eksterne provjere znanja i da, ako se dokaže krivica, odgovorni treba da budu adekvatno kažnjeni.

Prema njihovim riječima, nedopustivo je i nema opravdanja da nastavnik, davanjem tačnih rješenja ili dozvoljavanjem prepisivanja među učenicima, uruši jedan državni projekat u obrazovanju.

“Nastavnik mora biti profesionalac i svjestan da pomaganjem pri rješavanju testa zapravo odmaže učeniku, urušava svoju profesiju i degradira čitav obrazovni sistem”, naveli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su podsjetili da sprovođenje eksterne provjere znanja na kraju osnovne i srednje škole nailazi na velike probleme od prve godine otkako se realizuje.

Najčitanije