fbpx
NaslovnicaCrna GoraUhapšen pripadnik VCG

Uhapšen pripadnik VCG

Podgorica, (MINA) – Pripadnik Vojske Crne Gore (VCG) A.S. uhapšen je i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je postao član kriminalne grupe koja je planirala ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog državnog tužioca Saše Ćađenovića i policijskih službenika.

To je saopšteno na zajedničkoj konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) I Uprave policije.

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da SDT sprovodi istragu protiv više osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije, a protiv dva organizatora i zbog krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo, napad na službeno lice, teška tjelesna povreda, protivzakoniti uticaj, davanje mita.

On je naveo da je SDT nastavilo sa preduzimanjem mjera i radnji i došlo do dokaza da je pripadnik te kriminalne grupe, osim A.S, postao i B.P.

A.S, kako se sumnja, prihvatio je da za potrebe kriminalne organizacije, postupajući po direktnim nalozima jednog od organizatora, prenosi novac, odaje informacije o stanju borbenih sredstava VCG, objašnjava kako se prilikom povrataka iz misije iz inostranstva može prenijeti oružje jakog ubojnog sredstva.

Turković je rekao da je A.S. opservirao kretanje Katnića i izvještavao organizatora o pravcima njegovog kretanja, strukturi i brojnosti članova njegovog obezbjeđenja i te informacijama činio dostupnim organizatorima.

“A sve u cilju realizicije plana zbog kojeg je kriminalna organizacija stvorena, koji je, između ostalog, podrazumijevao ubistvo Katnića”, naveo je Turković.

On je rekao da imaju dokaze koje ukazuju na osnovanu sumnju da je A.S. prenosio mobilne telefone sa aplikacijama za kriptovanu komunikaciju, drogu, nabavljao, prenosio i davao drugim pripadnicima kriminalne organizacije oružje, municiju i eksploziv”, naveo je Turković.

On je kazao da se osnovano sumnja da je cilj B.P, koji je postupao po nalozima organizatora kriminalne organizacije, bio da nabavlja, prevozi i predaje drugim pripadnicima oružje, municiju i eksplozive.

“Kao i da čuva i pronalazi stanove za čuvanje oružja, eksploziva i drugih sredstava koja su bila neophodna radi realizacije aktivnosti te kriminalne organizacije”, dodao je Turković.

Kako je naveo, A.S. i B.P. stavlja se na teret i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava.

“Okrivljenom A.S, kao vojnom licu, stavlja se na teret i krađa oružja. Osnovano se sumnja da je, koristeći svoj položaj, vršio krađu eksploziva i eksplozivnih sredstava koji su mu bili povjereni pri obavljanju redovnih zadataka”, rekao je Turković.

On je dodao da se radi o kriminalnoj organizaciji sa vrlo izraženim hijerarhijskim ustrojstvom, koja je funkcionisala na principima unutrašnje discipline.

“Ova kriminalna organizacija je u sebe involvirala i pripadnike bezbjednosnog sektora. Jasno je da je raspolagala oružjem i eksplozivnim sredstvima izuzetno velike ubojne moći”, rekao je Turković.

Sve to, kako je naveo, ukazuje na osnovanu sumnju, koja je potkrijepljena materijalnim dokazima, da je cilj kriminalne organizacije bio ubistvo Katnića, Čađenoviča i policijskih službenika Lazovića i Đokovića, koji su postupali u predmetima protiv organizatora te kriminalne grupe.

Turković je kazao da je dio okrivljenih, koji su obuhvaćeni postupkom, u bjekstvu, dva organizatora su zbog izvršenog krivičnog djela u drugoj zemlji pod jurisdikcijom organa te države.

“Šest osoba se nalazi u pritvoru. Nastavićemo da preduzimamo radnje u pravcu dokazivanja identiteta ostalih pripadnika kriminalne organizacije i utvrđivanja njihovih radnji”, naveo je Turković.

Katnić je, na pitanje da li je formiran neki predmet u vezi sa dešavanjima na Cetinju, odgovorio da ispituju da li u tim događajima postoje krivična djela koja su u nadležnosti SDT-a.

“Ispitujemo da li je neko od učesnika, sa bilo koje strane, počinio neko od tih krivičnih djela”, naveo je Katnić.

On je kazao da kao glavni specijalni tužilac može da se nađe gdje god misli da je to potrebno u Crnoj Gori.

“Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca odredio je dežurstva i posebna tužilaštva koja će djelovati 24 sata, i za mene je bilo određeno da sa tri tužioca i policijskim timom djelujemo u pravcu koji nam je određen Ustavom i zakonom”, rekao je Katnić.

Na pitanje novinara da li je tačno da je organizovao tajnu večeru sa vlasnikom Vijesti u svom domu u Barjamovici, on je odgovorio da je to netačna informacija.

“Ozbiljno mi ugrožava bezbjednost priča o vili. Kod mene u tu kuću nikad nije došao ni urednik Ivanović, ni vlasnik Vijesti Perović”, kazao je Katnić.

Na pitanje novinara “da li je njegov odnos sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem toliko blizak da to utiče na rad Tužilaštva”, Katnić je odgovorio da Abazović ima pozitivan odnos prema njemu.

“Kao i ja prema njemu. Abazović je dao bezrezervnu podršku SDT-u da radi”, naveo je Katnić.

Kako je kazao, na Abazovića je tad izvršen neviđeni pritisak od Demokratskog fronta (DF) i drugih struktura, i kriminalnih i svega ostalog”, rekao je Katnić.

“Na Abazovića vrše pritisak članovi njegove strukture, posebno DF, a bogami i kriminalne strukture, i ja za to imam dokaze. Mi to pratimo”, naveo je Katnić.

On je rekao da vjeruje da će Abazović odoljeti pritiscima.

Katnić je, na konferenciji za novinare, pokazao pitanja koja šefu njegovog obezbjeđenja postavili pretpostavljeni, “iz vrha nekih specijalnih jedinica”.

“Posebno je važno: “Kako ste prošli barikade na ulazu u Cetinje, ko vam je omogućio prolaz”? Prijeti im se disciplinskim postupcima, kao da su ugrozili bezbjednost štićenih ličnosti”.

Katnić je naveo da se ustvari radi o pritisku.

“Da bih zaštitio te ljude, od ponedjeljka ću javiti direktoru policije da mu stavljam na raspolaganje obezbjeđenje i da zahvaljujem, sam ću se u tom smislu štititi”, rekao je Katnić.

On je naveo da bi na Cetinje otišao kolima, pješice. “I nema šanse da ne bih izvršio zadatak”, rekao je Katnić.

Govoreći o zapljeni kokaina u Zeti, on je naveo da nijesu bili obavijesteni u trenutku kada su partnerske službe obavijestile državne organe Crne Gore, odnosno određene policijske strukture.

“Podatke koje smo mi imali i koje smo dobili, vjerujemo da bismo otkrili još pripadnika te kriminalne organizacije.

Katnić je podsjetio da je do sada donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv dvije osobe.

Kako je naveo, postoji osnovana sumnja da su oni to izvršili kao saizvršioci, ali nema osnovane sumnje da je to izvršila organizovana kriminalna grupa.

“Da smo mi djelovali, vjerujem da bi to bilo razjašnjeno. Naši pripadnici, Specijalno policijsko odjeljene, je bilo obaviješteno u jednoj fazi, tražena je neka pomoć”, kazao je Katnić.

On je rekao da vjeruje da se moglo efikasnije djelovati.

“Nego i ovo je dobro. Pohvaljujem sve one koji su učestvovali. Sigurno je da je cilj partnerskih službi bio da se otkrije čitava kriminalna organizacija”, naveo je Katnić.

On je dodao da vjeruje da sad policija ozbiljno radi i da će to biti naknadno postignuto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije