fbpx
NaslovnicaCrna GoraUčiniti sve da djeca budu sigurna

Učiniti sve da djeca budu sigurna

Podgorica, (MINA) – Sistem mora učiniti sve da djeca budu sigurna, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem potpisivanju sporazuma Bezbjednost djece u školi „Pavle Rovinski“.

Sporazum su, pored Šehovića, potpisali ministrar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, kazao da je nagon da se dijete zaštiti, učini bezbjednim i da mu se omogući zdravo djetinjstvo, prirodna potreba svakog zdravog, odraslog čovjeka.

„Upravo zato, kako zbog same djece i naše potrebe da ih zaštitimo, tako i zbog činjenice da će oni sjutra graditi naš svijet, mi imamo i moralnu i svaku drugu obavezu da, kao sistem, učinimo sve što je do nas da budu sigurni“, poručio Šehović.

Sporazum se odnosi na predavanja predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, na teme od izuzetne važnosti za djecu.

Te teme su, kako je saopšteno, bezbjednost djece u saobraćaju, vršnjačko nasilje, prevencija i zaštita djece od droga i alkohola, bezbjedno korišćenje interneta, zaštita od trgovine ljudima i od prirodnih nepogoda, ali i maloljetnička delikvencija.

Program se realizuje u toku nastavne godine u osnovnim školama.

Iz Ministarstva su podsjetili da je nedavno otvorena telefonska linija na koju se može prijavljivati vršnjačko nasilje, formiran nacionalni i školski timovi za borbu protiv nasilja.

Mijenja se, kako su kazali, sistem evidencije nasilja u školama tako da bude značajno ažurniji, kao i propisi, tako da bude pojačana odgovornost i direktora i učenika.

Šehović je kazao da prevencija i zaštita djece od droga i alkohola nije ništa manje važna tema Programa.

„ Vjerujem da na djecu najveći utisak može ostaviti situacija u kojoj im obučena lica predoče sve rizike, i kažu da takvo ponašanje nije popularno, zabavno ni dobro, već razarajuće“, dodao je Šehović.

Nuhodžić je kazao da potpisivanje Protokola pokazuje da je to jedan od njihovih prioritetnih zadataka.

„Djeca imaju pavo da budu zaštićena od svih oblika nasilja, a društvo je dužno da im omogući mirno i bezbjedno djetinjstvo“, istakao je Nuhodžić.

Djecu, kako je naveo, treba učiti da je svako nasilje neprihvatljivo, i da se na nasilje ne odgovara nasiljem.

„Neophodno je da ujedinimo snage kako bismo ih sve vidjeli sa osmjehom na licima“, dodao je Nuhodžić.

Veljović je poručio da Crnu Goru ne zaobilaze savremeni izazovi u dijelu bezbjednosti.

„Moramo ih prepoznati i zaštititi svoju djecu. Program je osmišljen u njihovom najboljem interesu. Djeca treba da znaju da na policiju uvijek mogu da računaju i da joj se uvijek mogu obratiti“, istakao je Veljović.

Najčitanije