fbpx
NaslovnicaCrna GoraU utorak konferencija Igmanske inicijative

U utorak konferencija Igmanske inicijative

Podgorica, (MINA) – Onlajn /online/ konferencija „Dvije decenije poslije“, koju organizuju Igmanska inicijativa i Evropski fond za Balkan, biće održana u utorak.

Kako je najavljeno, teme panela biće Dvije decenije od početka normalizacije odnosa dejtonske četvorke i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Iz Igmanske inicijative kazali su da se ove godine navršavaju dvije decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja Dejtonskog sporazuma (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija).

„Kao i 20 godina rada Inicjative, povodom čega je u Podgorici 30. septembra usvojena Deklaracija o programskim aktivnostima za naredni period“, navodi se u saopštenju.

Iz Igmanske inicijative naveli su da će konferenciju pratiti više od 80 organizacija civilnog društva i građanskih aktivista iz četiri države regiona.

„Na Konferenciji će se izvršiti retrospektiva odnosa na Zapadnom Balkanu i sagledati sadašnji odnosi, stanje, problem, perspektive, kao i rizici koji stoje kao prepreka normalizaciji odnosa država dejtonske četvorke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se debatovati kroz predsjednički panel u kojem će učestvovati bivši ševovi država i vlada četiri države, koji su, u vrijeme svojih mandata učestvovali na ranijim sesijama Igmanske inicijative.

„Kako je 6. oktobra promovisan i Ekonomski i investicioni plan Evropske Unije (EU) za Zapadni Balkan, ovo će biti prilika da se, kroz izlaganja predstavnika EU i Ministarstva spoljnih poslova Njemačke, koja sada predsjedava Unjom, sagledaju i efekti koje će on imati za zemlje regiona i njihove međusobne odnose“, dodaje se u saopštenju.

Na panelu će govoriti i kopredsjednici Inicijative za sve četiri države regiona, koji će predstaviti dalje aktivnosti Inicijative u svijetlu Deklaracija o programskih aktivnostima.

U rad zoom konferencije mogu se uključiti svi članovi Igmanske inicijative, Predstavnici civilnog sektora i NVO zajednice, novinari i građanski aktivisti putem linka https://zoom.us/j/98673197822.

Najčitanije