fbpx
NaslovnicaCrna GoraU slučaju promjene epidemioloških indikatora iniciraće restrikcije

U slučaju promjene epidemioloških indikatora iniciraće restrikcije

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) će u slučaju promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori, koja je trenutno stabilna, inicirati restrikcije, kazao je direktor IJZ-a Igor Galić.

On je naveo da je broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u ponedjeljak iznosio 28, a prethodnih dana 40, 32, 23.

“Tokom prethodnih pet sedmica se kretao prosječno do 30, uz broj testiranih od 1,2 hiljade do 1,9 hiljada uzoraka što ukazuje na još stabilan nivo u obolijevanju”, rekao je Galić.

Kako je kazao, 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika se kretala između 37 i 50, a broj pozitivnih u odnosu na ukupno testirane uzorke između 1,5 i 2,3 odsto.

“Što još predstavlja vrijednost indikatora koji Crnu Goru i dalje svrstavaju u evropske standarde povoljne epidemiološke situacije”, naveo je Galić.

On je poručio da IJZ budno prati epidemiološku situaciju u cijeloj Crnoj Gori s fokusom na primorje koje je najposjećenije.

“U slučaju promjene epidemioloških indikatora, Institut će inicirati restrikcije”, rekao je Galić.

On je kazao da se IJZ pridružuje pozivu Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove na poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da snažno ohrabruju nadležne da kažnjavaju one koji ga budu kršili.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije