fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Sabornu crkvu u Nikšiću stigle mošti Svetog Vasilija Ostroškog

U Sabornu crkvu u Nikšiću stigle mošti Svetog Vasilija Ostroškog

Nikšić, (MINA) – U Sabornu crkvu u Nikšiću stigle su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca kome će se danas, kako je najavila Mitropolija crnogorsko – primorska (MCP), pokloniti hiljade vjernika iz Crne Gore i prisustvovati Saboru organizovanom protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Brojni vjernici počeli su da pristižu već od samog otvaranja Sabornog hrama posvećnog Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, u kome će od devet sati Svetu arhijerejsku liturgiju služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa arhijerejima, sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

foto: MINA
foto: MINA

Crkveno-narodni sabor, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, zakazan je za 11 sati ispred Saborne crkve u Nikšiću na kome će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

Na Sabor u Nikšiću pozvani su isključivo građani iz Crne Gore, jer se Predlog zakona odnosi na hramove i crkvenu imovinu koji se nalaze na teritoriji te države.

Iz MPC u petak su saopštili da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav radi odbrane svetinja Božijih i umnoženja bratske ljubavi.

“Crkveni sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole – neka se vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su svi pozvani da se pomole Bogu pred moštima njegovog vjernog sluge Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

“Ali se mogu pričestiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude na putu Božijem i koji poste ovaj Božićni post, koji je u toku”, kaže se u saopštenju.

Poručuje se da Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjernike bez razlike.

“Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, navodi se u saopštenju.

MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka poručili su da će danas u Nikšiću svi biti zajedno u molitvi protiv bezakonja.

“Odlučni za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...