fbpx
NaslovnicaCovid19U Rožajama uvedene nove privremene mjere

U Rožajama uvedene nove privremene mjere

Podgorica, (MINA) – U Rožajama su od danas zabranjena sva javna okupljanja, obavezno je nošenje maski na otvoreno, a vjerski obredi će se obavljati bez prisustva građana, saopšteno je iz Vlade.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je na današnjoj sjednici uvelo više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama gdje se, kako su kazali, raširio koronavirus importovan iz Srbije.

Navodi se da je utvrđeno da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirus direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su protivzakonito boravili u Srbiji.

Iz Vlade su naveli da zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama se zatvara granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje– Tutin, zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva.

Takođe se, zbog povećanja broja aktivnih slučajeva u toj opštini, uvodi obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama, vjerski obredi će se obavljati bez prisustva građana, a sahrane u krugu porodice.

Dodaje se da je NKT analiziralo podatke o putevima importacije koronavirusa u Crnu Goru u proteklih desetak dana nakon što je virus bio iskorijenjen.

„Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu“, navodi se u saoptenju.

Iz Vlade su kazali da se tri slučaja još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru.

Na sjednici je odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice, a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

„NKT smatra da su mjere koje su donijete danas optimalne za sadašnji nivo epidemije i poziva građane Rožaja da poštuju sve propisane mjere“, naveli su iz Vlade.

To je, kako su dodali, najbolji način suzbijanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite životâ i zdravlja građana i garancija da neće morati da budu uvođenje strožije mjere poput zatvaranja teritorije cijele opštine.

Iz Vlade su rekli da je u cilju efikasnog sprovođenja svih propisanih mjera i nadzora rada inspektora na terenu odlučeno je da direktor Uprave za inspekcijske poslove i član NKT-a Alija Košuta u narednom periodu svoj rad organizuje u Rožajama.

Kako su naveli, s obzirom na činjenicu da je nekoliko osoba importovalo virus iz Srbije i dalje ga raširilo u Crnoj Gori odlučeno je da Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove pojačaju nadzor osoba kojima je propisana mjera samoizolacije kako bi bila spriječena mogućnost daljeg širenja virusa.

NKT je upozorio da Crna Gora nalazi u situaciji kada bije bitku za dalje očuvanje javnog zdravlja uz istovremeno sprovođenje mjera čiji je cilj oživljavanje crnogorske ekonomije i očuvanje radnih mjesta.

„Stoga svako nepoštovanje propisanih mjera predstavlja direktan atak na nacionalne interese, i to pogotovo na vitalne nacionalne interese kao što su očuvanje javnog zdravlja i obnova naše ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je odlučeno je da se svim crnogorskim građanima koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru bude omogućen prelazak uz negativan rezultat PCR testa granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja.

Najčitanije