fbpx
NaslovnicaCrna GoraInstitut za javno zdravlje: U posljednje dvije sedmice porast registrovanih slučajeva za...

Institut za javno zdravlje: U posljednje dvije sedmice porast registrovanih slučajeva za oko 17 odsto

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice bilježi se porast u broju registrovanih slučajeva koronavirusa za oko 17 odsto, dok je broj hospitalizovanih za oko 30 odsto manji, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da virus SARS-CoV-2, uzročnik oboljenja COVID-19, u Crnoj Gori trenutno pokazuje nizak intezitet aktivnosti, široku rasprostanjenost i blagi trend porasta.

“U posljednje dvije sedmice bilježi se porast u broju registrovanih pozitivnih slučajeva za oko 17 odsto, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 30 odsto manji”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su apelovali na građane, a posebno na rizične grupe, starije, osobe sa problemima u imunom odgovoru i/ili sa hroničnim bolestima, da se obavezno vakcinišu, a ako već jesu, prime buster, odnosno dodatne doze šest mjeseci nakon primovakcinacije ili primoinfekcije.

Oni su poručili da je neophodno pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske, naročito u zatvorenim prostorima, pravilne higijene ruku i držanje adekvatnog odstojanja.

Iz IJZ-a su podsjetili da je obavezno nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim centrima i sredstvima javnog prevoza.

“Napominjemo da su Vlada i Ministarstvo zdravlja obezbjedili dovoljno besplatnih, bezbjednih i djelotvornih vakcina za sve građane, pa bi vakcine trebalo iskoristiti u cilju zaštite stanovništva od epidemijskog širenja bolesti i širokog društvenog odgovora na pandemiju”, kaže se u saopštenju.

IJZ, kako su poručili, na dnevnom nivou prati epidemiološku situaciju.

“IJZ djelovaće brzo i efikasno, u cilju kontrole trenutne epidemiološke situacije, ukoliko bude neohodno, svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju, ali svakako da su nam pomoć građana i medija neophodni kako bi zajedno priveli pandemiju kraju”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije