fbpx
NaslovnicaCrna GoraU novoj laboratoriji urađeno preko tri hiljade PCR testova

U novoj laboratoriji urađeno preko tri hiljade PCR testova

Podgorica, (MINA) – U laboratoriji Doma zdravlja Kotor, koju je prije više od mjesec donirala Fondacija Volnoe Delo, testirano je oko tri hiljade građana, od čega je čak 30 odsto bilo pozitivno na koronavirus.

Najveći broj testiranih, kako je saopšteno, dolazi sa područja Boke Kotorske, ali se uskoro očekuje početak testiranja građana Budve.

Direktor kotorskog Doma zdravlja Igor Kumburović kazao je da im je brza detekcija koronavirusa pomogla u liječenju pacijenata, jer se na taj način na vrijeme kreće sa terapijom i znatno manje pacijenata u tom slučaju završi na bolničkom liječenju.

“Sada kada i Kotor ima na raspolaganju jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija u regionu vjerujemo i nadamo se da će se epidemiološka situacija u zemlji uskoro stabilizovati. Već za par sedmica očekujemo boljitak”, rekao je Kumburović.

Kako je naveo, očuvanje zdravlja građana ključna je motivacija za rad svih zaposlenih u Domu zdravlja, koji radi svojim punim kapacitetima od početka pandemije.

Kumburović je rekao da je izuzetno važna saglasnost koju su dobili od Ministarstva zdravlja za otvaranje novih radnih mjesta u PCR laboratoriji, za koja su oglasi u toku.

“Prijemom novog kadra stvoriće se mogućnost za rad u dvije smjene i maksimalna iskorišćenost kapaciteta laboratorije”, dodao je Kumburović.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kako je saopšteno, prioritet rada laboratorije i najveća potreba je detekcija COVID 19.

“Međutim, savremeni aparati pružaju brojne mogućnosti, pa kada se život vrati u normalu, moći će da se iskoristi maksimum koji ova inovativna molekularna laboratorija može da pruži”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u PCR laboratoriji, koja je donacija ruskog biznismena Olega Deripaske, pružaju i besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori.

“Trenutno najvažnije je da građani ukazuju apsolutno povjerenje zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv zajedničkog neprijatelja”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije