fbpx
NaslovnicaCrna GoraU NKT-u ozbiljno zabrinuti zbog javnih okupljanja

U NKT-u ozbiljno zabrinuti zbog javnih okupljanja

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) ozbiljno je zabrinuto zbog javnih okupljanja koja su zabranjena zbog visokog epidemiološkog rizika, saopšteno je nakon današnje sjednice tog tijela.

„Takva okupljanja ugrožavaju postignuti rezultat i potrebni oporavak crnogorske ekonomije“, upozorili su iz NKT-a.

NKT je dalo saglasnost na izmjenu odgovarajućih naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bila ukinuta primjena privremenih mjera kojima se zabranjuju sportske aktivnosti na javnim površinama i okupljanje u stambenim objektima osoba koje nijesu članovi porodičnog domaćinstva.

Na sjednici je, kako je saopšteno, razmotreno i više slučajeva crnogorskih građana koji se nalaze u inostranstvu, a žele da se vrate u Crnu Goru.

„Ističući da je od izbijanja pandemije novog koronavirusa u Crnu Goru aktivnostima nadležnih organa uspješno vraćeno oko 17 hiljada naših građana, NKT potvrđuje opredjeljenje da na organizovan način vrati sve naše državljane koji to žele“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo da u kontinuitetu traga za rješenjem povratka u Crnu Goru crnogorskih građana koji se nalaze na kruzerima.

NKT je još jednom upozorilo crnogorske građane da ne kreću ka Crnoj Gori putničkim vozilima bez prethodne koordinacije sa crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Iz NKT-a su podsjetili da sve osobe koje uđu u Crnu Goru, bez obzira na način i mjesto ulaska i ostale okolnosti, moraju provesti 14 dana u karantinu.

„Razmotrivši primjedbe više naših pomoraca, NKT je podsjetilo da i za pomorce važi isto pravilo kao i za ostale građane, i da nakon obavezne dvije nedjelje karantina i dobijanja pozitivnog nalaza obaveza izolacije prestaje“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen i redovni sedmični izvještaj o donacijama, i konstatovano da je na račun NKT dva mjeseca od otvaranja uplaćeno iz zemlje i inostranstva, više od osam miliona EUR.

Najčitanije