fbpx
NaslovnicaCovid19U nikšićkoj bolnici 44 kovid pacijenta, jedan životno ugrožen

U nikšićkoj bolnici 44 kovid pacijenta, jedan životno ugrožen


Nikšić, (MINA) – U nikšićkoj Opštoj bolnici(OB) liječe se 44 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih je jedan životno ugrožen, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Direktor nikšićke OB Ilija Ašanin precizirao je da se 35 oboljelih liječi na Infektivnom, a devet na Odjeljenju psihijatrije.

“U OB u Nikšiću, od 2. jula kada je prvi oboljeli od COVID 19 primljen, liječeno je 65 pacijenata, od kojih je 18 otpušteno na kućno liječenje. U Nikšiću je 186 kovid pozitivnih pacijenata, a 250 se nalazi u samoizolaciji”, saopštio je Ašanin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, od 65 liječenih u toj zdravstvenoj ustanovi 29 su stanovnici Nikšića, 36 su iz Pljevlja, Žabljaka, Tivta, Kotora i Podgorice.

”U prosjeku su oboljeli pacijenti starosti 45 godina i prema našoj analizi, za razliku od prvog talasa, sada je mnogo više mlađih pacijenata nego starijih koji su kovid pozitivni”, rekao je Ašanin i dodao da je riječ o komplikovanim upalama pluća.

Pacijent koji je životno ugrožen, kako je saopštio, ima 71 godinu, došao je među prvima iz Pljevalja sa izuzetno komplikovanovanom upalom pluća sa jako lošim vitalnim parametrima i uspjeli su da riješe taj zdravstveni problem i na testu je sada negativan, ali je u toku liječenja dobio izliv krvi na mozak.

”Trenutno je stabilan i pod stalnim neurološkim i anesteziološkim nadzorom, nije na respiratoru i nadamo se da će uz intezivnu terapiju, koju takvi pacijenti dobijaju, riješiti i taj zdravstveni problem”, rekao je Ašanin.

On je naveo da ostali pacijenti koji se liječe u toj zdravstvenoj ustanovi nikada nijesu imali nikakve hronične zdravstvene tegobe.

Ašanin je ustvrdio da se u toj ustanovi radi profesionalno i da se pacijenti mogu osjetiti bezbjedno i sigurno, da imaju pojačanu ishranu, kao i da do sada ni jedan njihov medicinski radnik nije kovid pozitivan.

”To dovoljno govori o tome da se vodi računa o svim preporukama o korišćenju zaštitne opreme”, ukazao je Ašanin.

Najčitanije