fbpx
NaslovnicaCrna GoraU martu 20 odsto više prijava nasilja u porodici

U martu 20 odsto više prijava nasilja u porodici

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je u martu, prema podacima nacionalone SOS linije, bilo oko 20 odsto više prijava nasilja u porodici nego u februaru, kazala je direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekla da se ne dešava novo nasilje, već da je ono u porodicama u kojima se već dešavalo intenzivirano.

„To je uobičajeno kada su ovakve situacije u pitanju, a tada i sam boravak sa nasilnicima u istom prostoru može da bude traumatičan”, kazala je Raičević.

Kako je navela, prema podacima nacionalone SOS linije, oko 20 odsto više prijava bilo je u martu u odnosu na februar.

Za taj problem, kako je kazala Raičević, postoji rješenje jer Crna Gora ima dobar zakonski okvir.

“Jedna od ključnih mjera je udaljavanje nasilnika iz stana. Hitne mjere se kod nas nedovoljno primjenjuju. Zato apelujem na institucije da sprovode ove mjere je to najbolji način da se žrtve u ovom trenutku zaštite”, navela je Raičević.

Na neprimjenjivanje, kako pretpostavlja, utiče manjak kapaciteta u ovim trenucima.

Kako je navela Raičević, policija u ovim situacijama treba jednako efikasno da reaguje kao i kod kršenja privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).

“U jednom slučaju policija je reagovala, ali žrtva i dijete su morali da napuste stan. To nije prihvatljivo, jer nasilnik treba da bude odgovoran, a ne da žene i djeca odlaze u policiju, zdravstvene institucije, traže zaštitu i budu izložene virusu”, kazala je Raičević.

Ona je pozvala da se obrati pažnja na porodice u kojima je nasilje već registrovano.

U slučajevima nasilja u porodici, kako je dodala, najprije treba pozvati broj 122, a tu su i brojevi ženskih organizacija u zemlji.

Najčitanije