fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori diskriminacija prisutna u raznim oblicima

U Crnoj Gori diskriminacija prisutna u raznim oblicima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, kao država koja teži demokratski uređenom društvu i poštovanju osnovnih ljudskih prava, mora raditi na suzbijanju i iskorijenjavanju svih oblika diskriminacije upotrebom pravnih mehanizama zaštite, u cilju dostizanja stabilnog i multietničnog okruženja, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

Iz GA su povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, koji se obilježava sjutra, naveli da je diskriminacija u Crnoj Gori definisana i zabranjena primarno Ustavom, zatim zakonima koji regulišu tu materiju, ali i međunarodnim ugovorima čija je potpisnica.

“Ipak, u našoj državi je diskriminacija prisutna u raznim oblicima tokom našeg svakodnevnog života”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su kazali da je najveća etnička distanca i dalje izražena prema romskoj populaciji, koji često žive u izolovanim i neuslovnim naseljima, bez osnovne infrastukture.

To, kako su naveli, dodatno otežava njihovu ionako tešku integraciju u crnogorsko društvo.

Iz GA su rekli da su problemi prisutni i u oblasti obrazovanja i zapošljavanja te populacije, a to se loše odražava i na njihovo zdravstveno stanje.

“Nažalost, mnogim diskriminatornim postupcima pojedinaca i institucija tim osobama se onemogućava ravnopravno učešće u društvenom životu”, naveli su iz GA.

Oni su podsjetili da Crna Gora i dalje nema predstavnika romske populacije u crnogorskom parlamentu.

“I nakon promjene uslova za izbor svog političkog predstavnika (Zakon o izboru odbornika i narodnih poslanika), te zajednice i dalje nemaju zastupljenost u političkim strukturama”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz GA, kroz Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana, država je koncipirala kvalitetne mjere kad je obrazovanje u pitanju.

“Međutim, ono što možemo navesti kao pozitivan korak jeste da je Vlada pomjerila fokus ka edukaciji šire populacije o istoriji i tradiciji Roma, što je i bila preporuka Evropske unije”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, jedan od glavnih ciljeva nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Egipćana je borba protiv rasističkih i anticiganskih osjećanja, uključujući kriminalizovanje takvog ponašanja.

“Anticiganizam je zvanični termin koji se koristi za izražavanje neprijateljstva, predrasuda, diskriminacije usmjerene prema Romima. Sa druge strane, nema zvaničnog dokumenta koji definiše taj pojam, niti bilo kakve zvanične političke deklaracije o tome”, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da je rasna diskriminacija od početka migrantske krize prisutna i u odnosu na izbjeglice i migrante kojima je Crna Gora još jedna prolazna stanica na zapadno balkanskoj ruti.

Kako su kazali iz GA, u medijima iz regiona mogli su se pročitati razni naslovi koji uvezuju pojmove “migranta” i počinioca krivičnih djela, i na taj način doprinose izazivanju još veće netrpeljivosti i diskriminacije među stanovništvom.

“Koliko se ovim licima dozvoljava da crpe zakonom propisana prava, govori činjenica da često za prelazak preko granica moraju platiti određen novčani iznos graničnim policajcima”, navodi se u saopštenju.

Diskriminacija je, kako su rekli iz GA, vidljiva i kroz mnoge rasističke izjave u javnom prostoru, naročito na onlajn platformama, ali i na sportskim događajima.

Iz GA su podsjetili i na nedavni slučaj skandiranja i vrijeđanja potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Kako su naveli, taj primjer je još jedan pokazatelj nedostatka kulture dijaloga u crnogorskom društvu, što dalje dovodi do ionako povećanih tenzija koje počivaju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Iz GA su kazali da je zapaljiva retorika koja počiva na nacionalnim uvjerenjima često bila uzrok tenzija tokom prethodne godine.

Kako su rekli, ti događaji su duboko podijelili javnost i stvorili atmosferu netrpeljivosti prema onima koji dijele drugačija politička uvjerenja.

“Kao država koja teži demokratski uređenom društvu i poštovanju osnovnih ljudskih prava, neophodno je raditi na suzbijanju i iskorijenjavanju svih oblika diskriminacije upotrebnom pravnih mehanizama zaštite, a u cilju dostizanja jednog stabilnog i multietničnog okruženja”, poručili su iz GA.

Zato je, kako su istakli, važno raditi na podizanju svijesti, nivoa znanja o nedopustivosti rasističkih poruka i stavova, ali i na eliminaciji stereotipnih stavova.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije više od polovine vijeka.

Dan je ustanovljen u znak sjećanja na žrtve nenasilnog protesta koji su 1960. godine ubijeni u Južnoafričkoj republici protestujući protiv zakona koji su podržavali aparthejd.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...