fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Briselu danas počinje sastanak ministara odbrane

U Briselu danas počinje sastanak ministara odbrane


Brisel, (MINA) – Kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), podjela tereta, odbrambeni stav NATO-a, nove tehnologije i misija u Avganistanu, biće teme sastanka ministara odbrane država članica koji će danas početi u Briselu.

Na sastanku, na kome će učestvovati i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, biće donijeta odluka o nastavku modernizacije Alijanse.

“Da bismo osigurali da naša odvraćanja i odbrana ostanu djelotvorni, moramo nastaviti da investiramo u sigurnost. Zato ćemo se pozabaviti napretkom u podjeli tereta”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare uoči sastanka saopštio da je ove godine izdvajanje za odbranu poraslo 3,9 odsto u evropskim saveznicima i Kanadi.

Prema njegovim riječima, ministri će raspravljati o nastavku ruskog kršenja Sporazuma o INF-u.

Stoltenberg je kazao da očekuje se da će ministri donijeti odluku o sledećim koracima NATO-a, u slučaju da se Rusija ne vrati potpunoj i provjerljivoj usklađenosti s Sporazumom o INF-u.

Ministri će, kako je dodao, razgovarati i o sigurnosnim implikacijama novih tehnologija, zajedno s visokim predstavnicom EU Federikom Mogerini i kolegama iz Finske i Švedske.

On je rekao da se očekuje da će ministri odobriti prvu sveobuhvatnu svemirsku politiku NATO-a.

On je dodao da će Avganistan biti visoko na dnevnom redu i najavio sastanak sa državama koje doprinose NATO misiji “Odlučna podrška”.

Iz Ministarstva odbrane najavljeno je da će Bošković istaći privrženost Crne Gore u podršci naporima Alijanse na planu održavanja međunarodnog mira i stabilnosti.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...