fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužilaštvo ispituje da li je Kandić počinio krivično djelo

Tužilaštvo ispituje da li je Kandić počinio krivično djelo

Podgorica, (MINA) – U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici formiran je krivični predmet povodom saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo koje koristi Generalni sekretarijat Vlade, kazao je portparol ODT-a Vukas Radonjić.

U automobilu koji je u nedjelju veče u Podgorici izazvao udes nalazio se zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić.

Radonjić je za Pobjedu kazao da ODT utvrđuje da li postoji osnova sumnje da je u ovom slučaju učinjeno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

On je objasnio da je policija trebalo da uhapsi vozača koji je pod dejstvom alkohola učestvovao u udesu upravljući službenim vozilom Vlade, a ne tužilaštvo.

“Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola je saobraćajni prekršaj, a ovlašćeni podnosilac zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, u konkretnom slučaju je Uprava policije”, rekao je Raonjić.

Prema njegovim riječima, Uprava policije je odgovarajućim aparatom za mjerenje alkoholisanosti utvrdila prisustvo alkohola u organizmu kod učesnika nezgode, pa je po zakonu obavezna da preduzme sve neophodno druge radnje prema učiniocima prekršaja.

“Što znači da nije u nadležnosti državnog tužioca da odlučuje o lišenju slobode nekog od učesnika nezgode, jer državni tužilac nije ni utvrdio postojanje saobraćajnog prekršaja”, pojasnio je Radonjić.

On je kazao da tužilaštvo, u saradnji sa policijom, utvrđuje da li su na službenom vozilu Vlade bile registarske tablice koje su izdate za to vozilo ili druge, koje mu ne pripadaju.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović rekao je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu u srijedu da prema prvim informacijama Kandić nije upravljao vozilom i da je imao ispod jedan posto promila alkohola u krvi.

Najčitanije