fbpx
NaslovnicaCrna GoraTS utvrdio prestanak funkcije za devet tužilaca

TS utvrdio prestanak funkcije za devet tužilaca

Podgorica, (MINA) – Tužilački savjet (TS) utvrdio je prestanak funkcije za devet državnih tužilaca zbog ostvarenog prava na starosnu penziju.

To tijelo je, na današnjoj sjednici, utvrdilo prestanak funkcije Radmili Ćuković, Vesni Jovićević, Suzani Milić, Oliveri Ražnatović, Milici Rmandić, Milivoju Tomčiću, Božidarki Gačević, Hajranu Kalaču i Ferihi Muratović.

Protiv tih odluka bile su tužiteljke Đurđina Ivanović i Sanja Jovićević.

Kako prenosi portal Pobjede, očekuje se da TS danas raspravlja i donese odluku i o glavnom specijalnom tužiocu (GST) Milivoju Katniću.

Katnić je dostavio dopis Savjetu kojim je tražio izuzeće četiri člana TS-a iz odlučivanja o njegovom statusu – Miloša Vuksanovića, Siniše Gazivode, Steva Muka i Andreja Milovića.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, na početku sjednice, pročitala je stav Proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) da ne treba podržati odluku o prestanku funkcije tužilaca po osnovu odlaska u starosnu penziju, jer je to protivustavno i protiv konvencija o ljudskim pravima.

Njihov zaključak je da akt Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) ne može biti osnov za donošenje odluka TS-a.

Gazivoda je nakon uvodnog izlaganja Jovanović, koja je pročitala stav tužilaca VDT-a, kazao da je to oblik pritiska na članove TS-a iz reda tužilaca.

Jovanović je tu tvrdnju odbacila, jer se radi o tužilačkoj organizaciji koja ima pravo da organizuju sastanke i donosi zaključke.

Sanja Jovićević kazala je da akti koje su dobili od Fonda PIO i tužilaca i tužiteljki ukazuju na određene nepravilnosti i ozbiljnu sumnju u njihovu tačnost.

“Lica o čijim sudbinama danas odlučujemo dostavila su dokumentaciju koja govori nešto drugo od onoga što govore dokumenta Fonda PIO. U obavezi smo da utvrdimo istinu”, kazala je Sanja Jovićević.

Članica Savjeta Tatjana Begović, iz reda tužilaca, iznijela je stav da je tumačenje Zakona o PIO da se koleginice tužiteljke sa navršenih 64 godine šalju u starosnu penziju, diskriminatorsko.

Članovi TS-a Borivoje Đukanović i Filip Jovović tvrde da to tijelo mora samo da sprovede normu iz Zakona o PIO, i da ne mogu raspravljati i odlučivati o tome da li je norma diskriminatorna ili ne.

Milović je kazao da TS ne može da sudi, i da se akti Fonda PIO moraju pretpostaviti kao istiniti.

Kako je naveo, tužioci koji smatraju da nijesu tačni imaju pravne procedure kojima se to dokazuje, ali “TS nije organ koji o tome može i treba da odlučuje”.

Muk je kazao da ne želi da vjeruje da ih neko iz Fonda PIO dovodi namjerno u zabludu, jer to sa sobom povlači krivičnu odgovornost .

On je dodao da im ostaje samo da konstatuju činjenice koje je dostavio PIO.

Sanja Jovićević je, odgovarajući Muku, kazala da nije iznijela tek tako sumnju u tačnost podataka, već da to cijeni na osnovu relevantne dokumentacije koje su dostavile njene kolege tužioci.

Ivanović je rekla da se neće prikloniti većini koja će, kako je navela, očigledno glasati za razrješenje sa funkcija tužiteljki i tužilaca.

“Ostaću dosljedna stavovima tužilačke organizacije i navodima u predlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o državnom tužilaštvu, uz žaljenje što Ustavni sud do dan danas nije donio odluku o tome”, kazala je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...