fbpx
NaslovnicaCrna GoraTruščinski: Evropa ne gubi interes za Zapadni Balkan

Truščinski: Evropa ne gubi interes za Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA) – Odluka Evropskog savjeta da odloži početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom suštinski ništa ne mijenja kada je riječ o Crnoj Gori, smatra poljski diplomata Jan Truščinski, koji je vodio pregovore te zemlje tokom njenog pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Truščinski, koji je bio generalni direktor Direktorata za obrazovanje i kulturu u okviru Evropske komisije, kazao je da su Sjeverna Makedonija i Albanija učinile svoj dio, i da je došlo vrijeme da zemlje članice EU pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju.

„Nadam se da će Evropski savjet tu odluku donijeti u oktobru ove godine. U međuvremenu, za Crnu Goru se ništa suštinski ne mijenja“, rekao je Truščinski u intervjuu za Pobjedu.

On je ocijenio da Crnoj Gori predstoji još puno posla.

„Zemlja mora ostati usredsređena na ispunjavanje uslova koji omogućavaju da se, jedan po jedan, zatvore sva preostala pregovaračka poglavlja“, kazao je Truščinski.

On smatra i da će EU, kakav god bude bio uticaj zemalja poput SAD, Rusije, Kine i Turske, ostati strateški više uključena na Zapadnom Balkanu.

„Četiri petine od ukupne trgovine šest zemalja Zapadnog Balkana se završava sa nama. Učestvujemo sa gotovo tri četvrtine ukupnih direktnih stranih investicija u vašim zemljama. Međuljudski odnosi su nam na porodičnom nivou, imamo kulturne veze i sve to čvrsto ostaje između vas i nas“, naveo je Truščinski.

Prema njegovim riječima, te osnove su važne i one se ne mijenjaju.

„Naravno, postoji i određeni osjećaj umora zbog sporosti procesa transformacije i reformi. Dakle, priznajem da postoje frustracije, ali ne i gubitak interesa“, istakao je Truščinski.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije