fbpx
NaslovnicaCrna GoraTreće veče Bedem festa u znaku nastupa za pamćenje

Treće veče Bedem festa u znaku nastupa za pamćenje

Nikšić, (MINA) – Muzički Festival Bedem fest treće večeri jubilarne desete godine u Nikšiću protekao je u atmosferi od koje su podrhtavale gradske zidine i nastupima za pamćenje dr Nela Karajlića, Darka Rundeka, sastava Who see, Eve Braun i Vrulje.

Snažne pozitivne vibracije razmjenjivane su sa scene i iz publike koja je horskom pratnjom tokom dvočasovnog nastupa Karajlića sa bendom, ispratila vanvremenske hitove Zenica blues, Baladu o Pišonji i Žugi, Guzonjin sin, Ženi nam se Vukota, kao i dio repertoara iz doba benda Zabranjeno pušenje.

Karajlić je, po ocjeni publike, zaslužio „zvanje“ doktora i potvrdio najave organizatora da će biti potrebna dobra kondicija za njegov nastup, jer je energija njegov zaštitni znak.

Nikšićka publika i organizatori nijesu štedjeli emocije ni baklje, pa je Karajlić sa scene priznao da „bolju atmosferu ne pamti nego večeras u Nikšiću, iako nastupa više od 20 godina“.

foto: MINA

Karajlić je, kako se prisjetio, zadnji put svirao u Crnoj Gori u prošlom vijeku.

“Ovo je moj prvi koncert u 21. vijeku u Crnoj Gori i šta god da bude biće dobro. Prošlo je toliko vremena, ali imam osjećaj kao da se sad treba naći neko staro društvo koje će između sebe da podjeli neki novi optimizam i energiju. Tako da očekujem kao neku vrstu proslave maturske večeri”, rekao je Karajlić neposredno pred nastup.

Nikšićka publika je punog srca, sa neiscrpnom energijom i snažnom emocijom dočekala i Darka Rundeka i ekipu i nije joj bio dovoljan dvočasovni nastup i vremeplov kroz njegove hitove, već se morao vratiti na bis da produže druženje.

”Bilo je neobično, zanimljivo. Bedem djeluje kao da je prostor za neki manji događaj, ali publika je toliko velika kao da smo bili na stadionu”, rekao je Rundek.

Sa nikšićkom publikom, kako je podsjetio, sretao se nekoliko puta, ali su prvi put vidjeli centar Nikšića, jer su prilikom ranijih dolazaka bili smješteni u hotelu na ivici grada.

”Stvarno prekrasan grad. Ja sam danas sjedio na terasi hotela, prolaze ljudi, baš su nekako smireni, jednostavni”, prenio je utiske Rundek.

Hrvatski sastav Vrulja, koji su pobjednici HGF-a, označio je početak treće festivalske večeri, a prvi put su nastupili na Tvrđavi, kao i bend Eva Braun, koji su nakon njih zauzeli scenu.

Pjevač i gitarista Eve Braun, Goran Vasović Vaske, ocijenio je da Bedem fest ima „svoj neki šmek i nevjerovatan ambijent“.

„Svirao sam svuda i u velikim ozbiljnim dvoranama i na benzinskim pumpama i svadbama, ali nikad nije bilo ovako lijepo kao što je ovdje u Nikšiću“, rekao je Vasović.

Kotorski sastav Who see “odsvirao” je kraj treće festivalske večeri, a nikšićkoj publici predstavili su repertoar sa posljednja dva albuma, uz bonus i sa prva dva.

Za Who see je, kako su kazali, pred početak nastupa, čast što su dobili poziv, jer su Nikšićani dobra publika, navikla na koncerte i dobre svirke, a i ambijent je fenomenalan.

Bedem fest se završava večeras kada će na tvrđavi nastupiti novosadski bend Bulka, nikšićka Osma sila, koje će se okupiti nakon 30 godina, Madam Piano, Bojana Vunturišević, Igor Vince i Đorđe Miljenović.

Najčitanije