fbpx
NaslovnicaCrna GoraTemelji društva jednakih prava grade se kroz obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Temelji društva jednakih prava grade se kroz obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Podgorica, (MINA) – Sprovođenje sistemskih promjena, koje će omogućiti stvaranje uslova za depolitizaciju, međuresorsku sinergiju i unapređenje rada, misija je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kazala je resorna ministarka Vesna Bratić.

Ona je u okviru video kampanje „Potpisujem“, koju povodom 100 dana rada realizuje Vlada, poručila da su u prvih 100 dana postavljeni sigurni temelji na kojima će se graditi politika tog resora.

„Duboko svjesni da svi naši građani i građanke očekuju promjene, sve aktivnosti podredili smo uspostavljanju sistema koji će te promjene omogućiti, kako bismo svi zajedno gradili društvo jednakih prava, zasnovano na pravdi, istini, poštenju i poštovanju“, rekla je Bratić.

Kako je navela, crnogorski građani i građanke zaslužuju takvo društvo, a njegovi temelji postavljaju se i mudro grade kroz obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Bratić je kazala da su kreirali sveobuhvatan, precizan i realističan plan rada.

Prema njenim riječima, u cilju depolitizacije procesa rukovođenja pokrenute su kadrovske promjene u vaspitno – obrazovnim ustanovama.

„Cilj je da školama upravljaju najsposobniji, najodgovorniji, najposvećeniji prosvjetni radnici kojima su prioritet nastava i učenje, a ne politički angažman“, navela je Bratić.

Ona je rekla da je riješen problem prevoza učenika, koji se školuju u otežanim uslovima u Beranama, Bijelom Polju i Murinu.

„Posebna pažnja posvećena je digitalizaciji i digitalnim tehnologijama. Ostvarena je saradnja sa UNDP-jem i UNICEF-om u vezi sa elektronskim upisom studenata na univerzitete u Crnoj Gori“, kazala je Bratić.

Formirana je, kako je navela, radna grupa za izradu novog zakona o visokom obrazovanju, koji će omogućiti demokratizaciju odlučivanja u ustanovama visokog obrazovanja.

U cilju obazrivijeg priznavanja inostranih obrazovnih isprava kreiran je, kako je pojasnila Bratić, predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija.

Ona je istakla da se naročita pažnja posvećuje nauci i mladima.

„Započeli smo pregovore sa predstavnicima Evropske komisije o potpisivanju ugovora za program Horizont Evropa, čime će biti obezbijeđen i precizno trasiran put investiranja u nauku u periodu od ove do 2027. godine“, kazala je Bratić.

Ona je podsjetila da je formiran Savjet za naučno-istraživačku djelatnost, a jedna od njegovih prvih aktivnosti, kako je navela, biće mapiranje mlade naučne zajednice u dijaspori.

Bratić je rekla da je pružena nedvosmislena i jaka podrška Međunarodnom naučnom projektu SEEIIST čiji je cilj izgradnja centra za liječenje kancera u jugoistočnoj Evropi.

Cijeneći da su kulturna dobra prepoznata kao važan činilac nacionalnog identiteta i da predstavljaju dugoročan resurs za održivi razvoj, planirana je, kako je najavila, izrada Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

„Intenzivno se radi na izradi Nacionalnog programa razvoja kulture 2021–2025. U toku je potpisivanje Sporazuma između vlada Crne Gore i Njemačke u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i mladih“, rekla je Bratić.

Puna pažnja je, kako je istakla, posvećena sportu.

„Jer želimo da to bude grana Ministarstva koja će snažno doprinijeti zdravom razvoju djece i omladine“, navela je Bratić.

Ona je dodala da su definisane prioritetne programske aktivnosti u oblasti sporta za ovu godinu.

Najčitanije