fbpx
NaslovnicaCrna GoraSZO implementator projekta jačanja kapaciteta za odgovor na COVID

SZO implementator projekta jačanja kapaciteta za odgovor na COVID

Podgorica, (MINA) – Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID 19 u Crnoj Gori će doprinijeti i pripremljenosti zdravstvenog sistema za buduće krizne situacije, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici, Mina Brajović.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je Crnoj Gori 2,7 miliona dolara kroz projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID 19 u Crnoj Gori.

Projekat će implementirati kancelarija SZO u Crnoj Gori.

Brajović je istakla da će projekat doprinijeti jačanju ne samo kapaciteta za odgovor na COVID, već i pripremljenosti zdravstvenog sistema za buduće krizne situacije.

Ona je kazala da će finansijska i ekspertska podrška biti usmjerena i na unapređivanje kapaciteta za stabilno snabdijevanje medicinskim kiseonikom u tri bolnice širom države.

Brajović je rekla da su se tokom pandemije uvjerili da solidarnost, istinsko partnerstvo i saradnja utemeljena na nacionalnom jedinstvu nemaju alternativu.

Ona je posebno naglasila da su SAD istinski zagovornik očuvanja javnog zdravlja na globalnom nivou i jedan od najvećih donatora SZO i finansijera zdravstvenih programa na globalnom nivou.

Prema riječima Brajović, projekat je paradigma saradnje SZO sa zemljama članicama, a u cilju zaštite života i zdravlja građana, ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite, boljeg zdravlja i stvaranja bezbjednog društva u kojem niko neće biti zaboravljen.

“A sve u skladu sa vizijom SZO “Evropskog programa rada – Ujedinjeni do boljeg zdravlja” i “Mape puta za bolje zdravlje u zemljama Zapadnog Balkana”, navela je Brajović.

Ona je podsjetila da je preporuka SZO da do kraja godine bude vakcinisano 40 odsto svjetske populacije, kako bi se zaključno sa junom naredne dostigao nivo kolektivne zaštite od 70 odsto na globalnom nivou.

Brajović je kazala da vjeruju da će se kroz realizaciju projektnih aktivnosti obezbijediti povećanje obuhvata, prije svega, u prioritetnim populacionim grupama, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem i omogućilo nesmetano realizovanje esencijalnih servisa, ali i obezbijedilo da vakcina dođe i do najudaljenijih domaćinstava i svakog pojedinca.

Ona je pozdravila napore Ministarstva zdravlja, pod liderstvom resorne ministarke Jelene Borovinić Bojović, u cilju sprovođenja COVID 19 imunizacije.

Brajović je istakla da je vakcina moćna alatka u arsenalu djelotvornih javno zdravstvenih mjera, ali da će kroz projekat posebna pažnja biti posvećena i testiranju.

“Jer jedino ako znamo gdje je virus možemo prekinuti lanac transmisije”, kazala je Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije