fbpx
NaslovnicaCrna GoraSvjetski zvaničnici čestitali Dan državnosti 

Svjetski zvaničnici čestitali Dan državnosti 

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je čestitke najviših zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela naveo je da Crna Gora i Italija ove godine slave 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Polazeći od te istorijske godišnjice, kako je rekao, još više dobija na značaju strateški karakter bilateralnih odnosa koji se uspješno razvijaju u oblastima politike, ekonomije, kulture, odbrane, nauke i tehnologije.

„Sa sigurnošću da će istorijski odnosi između Rima i Podgorice naći sve novije prilike za dalje produbljivanje posebno imajući u vidu perspektivu integracije Crne Gore u Evropsku uniju upućujem Vam najsrdačnije želje za dobrobit Vašu lično i prijateljskog crnogorskog naroda“, navodi se u čestitki.

Kralj Španije Felipe VI, zajedno sa Vladom i narodom Španije, čestitao je Crnoj Gori nacionalni praznik.

„Dragom crnogorskom narodu želim mir i napredak“, piše u čestitki španskog kralja.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalif bin Zajed al Nahijan poželio je sreću Đukanoviću, a prosperitet crnogorskom narodu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da želi da se odnosi sa Crnom Gorom, koju sa aspekta budućnosti i stabilnosti Balkana vide u prvom planu, još jače razvijaju unutar šire lepeze, kao i održavanje pozitivnog rasta bilateralnih odnosa.

„Želim da naši odnosi uz međusobne posjete na najvišem nivou budu još čvršći i sa velikim zadovoljstvom uočavam da tu našu želju dijele i crnogorske institucije“, naveo je Erdogan.

Japanski car Naruhita poželio je Đukanoviću ličnu sreću i prosperitet narodu Crne Gore.

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i kralj Filip od Belgije, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi.

Nacionalni praznik čestitali su i Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Generalni guverner Australije David Harli, predsjednik Južne Koreje Moon Jae, kralj Švedske Karl Gustaf.

Najčitanije