fbpx
NaslovnicaCrna GoraSvi društveni subjekti da pokažu odgovoran odnos prema miru

Svi društveni subjekti da pokažu odgovoran odnos prema miru

Podgorica, (MINA) – Država je spremna da garantuje bezbjednost svim građanima Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da je dužnost svih državnih organa, subjekata i građana da se smanje tenzije.

Krivokapić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao danas sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Kašćelanom, povodom situacije prouzrokovane najavljenim ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

On je ponovio da nije u nadležnosti Vlade da odlučuje gdje će i kada bilo koja vjerska organizacija, pa tako ni Mitropolija crnogorsko–primorska, organizovati ustoličenje duhovnog poglavara.

„Zajednička dužnost svih državnih organa i subjekata, pa i građana je da smanjimo tenzije i upućujemo poruke tolerancije i podsjećamo da su u građanskoj državi politika i crkva odvojene, da svaki čovjek ima pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje“, poručio je Krivokapić.

On je naglasio da je dužnost svih da razumiju jedni druge i prihvate pravo drugoga na različitost, ne deklarativno, već na djelu.

“Cilj mi je da Crna Gora pokaže zrelost i širinu”, istakao je Krivokapić.

Kašćelan je rekao da je prioritet lokalne vlasti očuvanje stabilnosti, mira i bezbjednosti građana, kao ključnih preduslova za ostvarivanje svih Ustavom i zakonima garantovanih prava i sloboda.

Prema njegovim riječima, jasno je da najavljeno ustoličenje nosi visok bezbjednosni rizik i da tenzije i eventualna dešavanja, koja mogu proisteći kao posljedica svega toga, mogu narušiti ono što svima treba da bude najvažnije – mir i stabilnost države, bezbjednost svih građana.

„Stoga ponavljamo stav da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja”, kazao je Kašćelan.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović istakao je nemogućnost Vlade i resornog Ministarstva da donosi odluke u ime jedne vjerske organizacije.

“Ministarstvo se trudi da nađe optimalno rješenje. Ipak, suština problema kao da se ne nalazi u samom činu ustoličenja, već u konfliktu različitih politika“, naveo je Sekulović.

Bez obzira na to, kako je poručio, uradiće sve što je do njih da sve protekne u najboljem redu.

Na sastanku je konstatovano da trenutna bezbjednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrijednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo čije odstupanje od ovih prioriteta bilo na štetu svih građana Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije