fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve spremno za maturske i stručne ispite

Sve spremno za maturske i stručne ispite

Podgorica, (MINA) – Sve je spremno za polaganje maturskih i stručnih ispita, saopštili su iz Ministarstva prosvjete i dodali da su, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijedili dezinfekciona sredstva, maske i rukavice.

Iz Ministarstva su podsjetili da sjutra počinju polaganja maturskih i stručnih ispita, dok u narednih nekoliko dana počinju i polumaturski ispiti.

Portparolka tog Vladinog resora Milica Lekić kazala je da je Ispitni centar intenzivno radio na organizaciji, dok je Ministarstvo, zajedno sa Upravom za imovinu, obezbijedilo dezinfekciona sredstva i nekoliko desetina hiljada maski i rukavica.

Ona je rekla da su ispiti organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje, kao što su držanje obavezne distance od dva metra, raspored sjedenja po redovima koji osigurava maksimalnu fizičku distancu.

„Prije ulaska učenika u učionice i nakon polaganja stolovi će biti dezinfikovani, što je posebno važno jer se tako održava higijena između svakog pojedinačnog ulaska“, dodala je Lekić.

Ona je navela da je Ispitni centar ranije poslao školama spiskove učenika, što znači da oni neće na oglasnim tablama tražiti svoje ime, već će škole povezati imena učenika i njihov raspored po prostorijama, pa će ih dežurni nastavnik raspoređivati u učionice prema spisku Ispitnog centra.

“Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijedilo dezinfekciona sredstva za ruke i radne površine“, rekla je Lekić.

Kako je navela, sredstva će biti distruibuirana u svaku školu u kojoj se organizuje maturski ili polumaturski ispit, a njih je oko 220.

Iz Ministarstva su podsjetili da će maturanti eksterni maturski i stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti polagati sjutra.

Oni će eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika polagati 30. maja, a eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Polumaturanti će ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti polagati 27. maja, iz Matematike 28. maja, a iz predmeta po izboru 29. maja.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...